Vhodná náhrada

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
rezis

Vhodná náhrada

#1 Příspěvek od rezis »

Před nějakou dobou jsem tady řešil testování triaků. Nyní potřebuji nahradit
Q8040K7 triakem BTA41-800B
Přikládám datasheety. Pokud je můj dotaz úplně blbý tak se omlouvám, ale triaky jsem nikdy řešit nepotřeboval
Přílohy
datasheet.pdf
BTA41-800B
(85.06 KiB) Staženo 294 x
datasheet.pdf
Q8040K7
(540.41 KiB) Staženo 297 x
Internet - metla lidstva
Killroy
Moderátor

#2 Příspěvek od Killroy »

Nejsem si jist, ale myslím že to tak snadno nepůjde.. Ten tvůj triak není totiž jen tak triak, ale alternistor = také jako dva tyristory antiparalerně, ale otevírané pomocným triakem. Tyhle věci vyrábí třeba Littelfuse nebo Teccor co máš ten datalist, zrovna tak jako dělají quadraky a podobné vícevrstvé exotiky. Něco ale měl Farnell a taky TME, viz http://www.tme.eu/cz/katalog/artykuly.h ... szukaj%3D+

Killroy
rezis

#3 Příspěvek od rezis »

Aha díky za radu. Vzhledem k tomu, že o tom vím velké kulové tak od toho dávám raději ruce pryč.
Díky
Internet - metla lidstva
Killroy
Moderátor

#4 Příspěvek od Killroy »

Ale proč, tenhle to vyřeší www.tme.eu/cz/katalog/artykuly.html?id_ ... szukaj%3D+

Killroy
rezis

#5 Příspěvek od rezis »

Jsou to plnoprůtokové ohřívače vody řízené elektronikou. A musí se opravit v extrémně rychlém čase. Opět aby provozy nestály. Takže byl na mě dotaz zda i toto udělám. Jinak pošlou němci během týdne novou desku. Prostě jde o čas ne o cenu. A nedovedu si představit že by si počkali než mi něco příjde a pak jsem jim řekl sorry, ale je tam ještě něco. To bych už asi měl po kšeftech.
Jinak závada. - jsou tam 3 kousky v každé fázi jeden. A řídí odběr spirál dle požadavku teploty. Ohřívač neměl výkon. při měření zjištěo že jedna fáze má nulový odběr. Takže jsem to rozebral našel vadný odpor 22Ohm v řídící elektrodě. Nebyl oni opálený nic. jen nevedl. Po výměně odpor topí (ne tak aby uhhořel ale víc než ostatní) a proud ve fázi litá až k 35A. V ostatních dvou se drzi okolo 25A. Prostě vypadá to na něj ale...
Internet - metla lidstva
Killroy
Moderátor

#6 Příspěvek od Killroy »

rezis píše:.. Jinak pošlou němci během týdne novou desku. Prostě jde o čas ne o cenu...

Pokud je to tak a vyhovuje jim to, tak bych to taky neřešil. Zbytečná a neoceněná aktivita. Myslel jsem že to máš pro sebe.

Killroy
kokun

#7 Příspěvek od kokun »

Na druhou stranu - pokud je tam v provozu více stejných kusů, tak bych 1, či 2ks (nové) vzal od těch němců - a už máš min. 1ks (byť vadný) k dispozici.
Ten bych opravil a "máš rezervu" - v případě poruchy můžeš vyměnit okamžitě a vadný můžeš opravit později (zase do rezervy).
Tím pádem můžeš být ještě rychlejší (a o něco levnější), než od němců (ne do týdne, ale hned) :roll:

Za to ten xeft nestojí? :nevim:
Honza - kokúň

#8 Příspěvek od rezis »

Nějaký takový plán je. Budou teď asi odcházet (půl roku po záruce) tak až bude ještě jeden vadný zkusím triaky mezi sebou přeházet. Všechny 3 odejít nemohou.
Ta výkonová deska vyjde na nějakých 5,5tis bez Dph. Ale je fakt že je udělána vcelku hodně slušně.
Zajímavé je že pokud řeším cokoliv průmyslového je to z 99% německé. Tedy alespoň to němci dodávají.

Zbytečná citace celého předchozího příspěvku vymazána.
Hill
Internet - metla lidstva
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od forbidden »

Tak jsem se dnes dostal do podobné situace. Vadnej Q8012RH5, podle datasheetu je to alternistor, chvíli jsem na to koukal, protože jsem to nikdy neviděl. Otestoval jsem to jako běžnej triak, ale spínal jen v I. kvadrantu, ve třetím ne. Tak jsem usoudil, že je vadnej. Má na starosti topnou spirálu, takže v podstatě odporovou zátěž. Nahradil jsem ho na zkoušku BT139-800 a uvidíme. Podle toho, co jsem se dočetl, by alternistor měl využití u indukční zátěže, u rezistivní ani ne. Tak uvidíme, jestli to vydrží, zatím si nějakej ten alternistor seženu do zásoby.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“