výpadky obrazu na monitoru

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
agnus

výpadky obrazu na monitoru

#1 Příspěvek od agnus »

Před časem se mi u PC začala objevovat následující porucha - výpadek obrazu na monitoru. Obraz obvykle napoprvé naskočí, když byl PC předtím delší dobu vypnutý Pokud však PC restartuji podruhé či potřetí, tak už někdy obraz nenaskočí. Rovněž se stalo, že obraz vypadl, aniž by byl PC restartován. Zkontroloval jsem kontakty u grafické karty, vyměnil kabely k monitoru (zkusil jsem analogový i DVI), ale žádná změna.

PC - Pentium D, 2, 66 GHz, deska MSI P6NG,775,DDR2 (skoro nová), graf. karta GAINWARD 7600 (tři roky stará), RAM 2 GB, monitor LCD 19 Benq 91.
workhard
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od workhard »

Zkus jinou grafickou kartu (pro začátek) :wink:
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
rnbw

#3 Příspěvek od rnbw »

A ked ten obraz vypadne, tak PC funguje dalej?
Vogon

Re: výpadky obrazu na monitoru

#4 Příspěvek od Vogon »

agnus píše:... monitor LCD 19 Benq 91.

Klasika, vypadává podsvícení. Otevři monitor, zkontroluj nafouklý elyty a studeňáky na těch šedivých svitcích mezi 2SC5707. Eventulně přeměř ty 5707 a pokud bude jeden vadný vyměn oba. Taky zkotroluj IRFU9024.
agnus

#5 Příspěvek od agnus »

Zapomněl jsem dodat, že jsem zkusil i jiný LCD monitor, takže jím to nebude. Jinak PC po vypadnutí obrazu, jak se zdá, běží dál.
p32

#6 Příspěvek od p32 »

Asi bych tipoval na špatné uchycení grafické karty. Může být povysunutá, stačí to ověřit zatlaćením do slotu. Ale je také možné, že je celá naprd.
Mourek
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Mourek »

Větráky máš v pořádku, nepřehřívá se to, ani grafika? OS je Windows?Předpokládám chybu okolo grafiky, pokud by se to projevovalo i s jinou grafikou , tak bych zkusil spustit Linux z live CD , aby se vyloučil vliv systému. pak se uvidí co dál
agnus

#8 Příspěvek od agnus »

Půjčil jsem si jinou grafiku a šlape to. Nezbyde tedy nic jiného než koupit novou kartu. Jaká je šance, že by se podařilo kartu opravit?
rnbw

#9 Příspěvek od rnbw »

Najprv treba zistit, ci je to vobec HW chyba. Preto ten Linux.
p32

#10 Příspěvek od p32 »

Pokud to s jinou grafikou jede a s tou původní ne, tak ani linux tomu nepomůže. Jedině, že by tam měl špatný ovladač, ale to by šlapalo aspoň do té doby než se spustí Wokna :wink:
EKKAR

#11 Příspěvek od EKKAR »

Tak přesně tohle (black screen - PC zdánlivě běží dál) znám - z "druhého" kompu v domácnosti. Základovka je cosi od GigaByte, proc Athlon 2100 na 1,74GHz, grafika ATI Radeon do AGP - na typové označení si z hlavy taky nevzpomenu, ale má 128MB RAMky, deska sama má 256MB RAM. Je to hlavně na lezení na net, sem tam nějaká flash hra (manželka a děti 6 a 9 let), největší zátěž to dostává, když se sleduje z internetového archívu OVRZ, Ano, šéfe a Jste to, co jíte - prostě "krváky"...
Ale k problému - dělalo to cca 2 týdny, PC šel po zapnutí asi půl hodiny, pak černá obrazovka, disk slyšitelně pracoval, klávesnice i myš svítily, žádné poklesy otáček na ventilátorech nebyly patrné. Po resetu PC naběhl, ale než se stačil kdokoliv přihlásit, černý monitor opět. Monitor CRT via VGA, ale to samé s LCD via DVI. Podotýkám, že je v tom železe pouze rok a něco starý zdroj - žádná 5letá vykopávka. Požádal jsem 4 lidi, zabývající se počítači, o radu. Přitom jen 1 z těch dotázaných se servisem, stavbou a prodejem PC živí. Všichni mi doporučili přeinstalovat Widle, že je to SW chyba.
Tak jsem (nectíc se v tom příliš rejpat, tak dobrý sofťák zase nejsem) udělal poslední HW pokus - přestože Everest v žádném případě výpadku neindikoval nějak výrazně zvýšené teploty, podezříval jsem z viny teplo. PC jsem rozhodil, sundal chladiče i s ventilátory z CPU i GPU, ometl tenkou vrstvičku prachu (žádné nánosy!!!) a umyl technickým benzínem jak spodky chladičů, tak horní plochy CPU a GPU od zbytků původní teplovodivé pasty a napatlal na ně přiměřené množství pasty nové, čerstvé. Chladiče jsem opět namontoval na místa - a PC šlape, o víkendu přežil i celodenní provoz bez výpadku...
Takže bych zkusil (něž opravdu půjdeš koupit novou GK) jen upravit chlazení čipů - jestli je stará a vyschlá pasta pod chladičem GPU, tak to může být ono - a pak stačí tubička pasty za cca stovku a není třeba vypláznout několikrát víc za novou grafárnu...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Mourek
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Mourek »

Na teplotu jsem se ptal jako první, problém je když na chladiči není od výroby pasta ale byla tam nalepená taková měkká guma .Ta stářím tvrdne a pak je sice procesor uchlazený
ale nerovnoměrně a blbne to.Takže jako poslední pokus před výměnnou grafiky bych vyčistil chladič, zkontroloval teplotu pamětí, vopucoval i nohy na kartě. Stačí aby se přehřála paměť a nejde to taky. Jinak pokud to padá jenom při spouštění před načtením ovladače Win tak je to grafika. Pokud by too padalo až ve Winech nemůžu uplně vyloučit chybu SW, špatný ovladač. Něco podobnýho jsem měl párkrát na stole.
EKKAR

#13 Příspěvek od EKKAR »

Mourek - jasně. Ale já třeba žádné problémy s teplotou nezaregistroval, měl jsem jenom podezření - ani Everest nic neukazoval, jako že by se něco přehřívalo - a přesto to zlepšení chlazení pomohlo.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Mourek
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Mourek »

EKKAR píše:Mourek - jasně. Ale já třeba žádné problémy s teplotou nezaregistroval, měl jsem jenom podezření - ani Everest nic neukazoval, jako že by se něco přehřívalo - a přesto to zlepšení chlazení pomohlo.

Jistě já měl už několikrát procák v normální teplotě a pomohlo vyčištění od ztvrdlé pasty
Vogon

#15 Příspěvek od Vogon »

EKKAR píše:Mourek - jasně. Ale já třeba žádné problémy s teplotou nezaregistroval, měl jsem jenom podezření - ani Everest nic neukazoval, jako že by se něco přehřívalo - a přesto to zlepšení chlazení pomohlo.

Tohle je jedn z důvodů proč tolik lidí neustále přemazává procesory a chaldiče: Pokaždý když se to rozebere a zase složí tak to jede.
Osobně se domnívám, že je to spíše psychologický problém.
Ono sundat a přemáznout procesor je tak nějak nejjednodušší a nejméně náročná záležitost.
Osobně se domnívám, že řešením nejméně poloviny takovýchto problémů je spíše v tom, že v každým PC je poměrně značné množství konektorů a slotů a když se to tzv. přemázne tak se většina těch konektorů a slotů minimálně pohne, kontakt se obnoví a problém by byl vyřešen i bez tý pasty.
Osobně mažu procesory tak jednou za měsíc, kolikrát ani to ne.
Zato hodně často hejbu s kartama ve slotech, hejbu s konektorama zdrojů a občas pohnu i s tím procesorem, aniž bych ho sundával z chladiče; většinou je stejně přimrzlej.
Jenže uznávám, že radit lidem, zahejbej se vším co uvidíš, nezní dostatečně odborně a tak to většinou nechám bejt, on to poradí někdo jinej. :-D
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“