Autonabíječka
Moderátor: Moderátoři
Autonabíječka
-
87.244.199.98
Re: Autonabíječka
denis15 píše:Zdravím pánové, nemá náhodou někdo z vás schéma nabíječky pro autobaterie?? Stačí nějaká regulace, víceméně beru cokoliv konkrétního. Několik jsem jich stavěl ale chtěl bych nějakou jinou inspiraci. Mám trafo toroid 16,5V st/200W. Pokud někdo něco máte, pošlete mi prosím na email: denis.sobota@email.cz. Budu vděčný za cokoliv.
V Kauflande býva za 500 aj s ampermetrom. nemáš čo vymýšlať, a hlavne je to sa papierom o kvalite výrobku.
-
Návštěvník
Je to aj na www.belza.cz /Kondenzatorova nabiačka/
Já jsem si postavil nabíječku podle AR 90/2B hned tu první,Nabíječka střídavým nesymetrickým proudem,která dává podle volby od jedné periody až do 10,tedy všech period,pokud je zvoleno 50%,tak 5 period nabíjí a 5 period vypne tyristor a baterie se vybíjí pomocí připojené zátěže.
Tím by ,mělo docházet k její částečné regeneraci,viz článek.
Zapojení jsem musel upravit,ale funguje perfektně k mé spokojenosti,doplnil jsem ho ještě reostatem ze staré nabíječky abych si mohl pohrát i s proudem,jelikož je schopna dodat přes 10A.
Nabijení se dá potom kombinovat kupříkladu dvě 10A periody nabíjí a 8 period 0,5A vybíjí,dá se to různě prokombinovat a exparimentovat s tím,ještě jsem ji doplnil pro nabíjení 6V akumul. a možností přepínat vybíjecí zátěž a nebo zátěž úplně vypnout.
Když budu vědět zavčasu,že je potřeba baterku nabít,tak to udělám a třeba i pomalu,ale už se mi stalo,že baterka měla 6 let za sebou a po měsíci stání a mrazu,jsem nenatočil,připojil jsem na baterku nabíječku,nastavil naplno,stejně si nevzala víc než 8A díky jejímu vnitřnímu odporu, a po asi 5-10 min. jsem natočil,na to je dobré mít taky výkonnou nabíječku.
Ted jsem viděl nabíječku v Lídlu,byla nějaká pulzní,maličká stála 500kč,byl to určitě spínanej zdroj,tchán si ju pořídil,není to špatný,ale nedá takovej proud jak bych si přestavoval pro tyhle situace pokud člověk opravdu spěchá.
ViPali píše:To vieš to sú takí magori, miesto aby jednoducho kúpili, tak zháňajú súčiastky, montujú, robia neporiadok, ...
a najviac ma vie dožrať, keď žena povie, že rodina z toho nemá osoh.![]()
![]()
![]()
![]()
Tak k tomu nemám co dodat-v Kauflandu a jiných spotřebních obchodech koupí nabíječku jen idiot a pak ještě bude osočovat jiného-chci ji stavět, protože chci nabíjet a ne huntovat baterku a zároveň nemám čas chodit tuto nabíječku reklamovat-asi jsi nikdy podobnou sračku za 500 neměl rozebranou-to bys mluvil jinak-poddimenzované trafo v kombinaci s můstkem na kousku plechu a ochrana bimetalem proti přehřátí ve mě nebudí pocit bezpečnosti a spolehlivosti. Potřebuju nabíječku do autodílny, kde se může stát, že poběží v zimních měsících třeba týden v kuse a bude ládovat větší baterky než 36Ah do š120-na to je ta z kauflandu dobrá, protože ta baterka je dražší jak to auto.
Prostě sám jsi magor, který neví o čem kecá tak mi vlez na hrb a nepiš o hovně. Všem ostatním děkuju za tipy a dodám:
nabíječka by měla ideálně mít regulaci-stačí i skoková, Ametr si sosám i s bočníkem a bude ládovat baterie od 40-150Ah. Beru cokoliv kromě blbých keců, jinak bych tady nepsal. Nad tou kondenzátorovou jsem už taky přemýšlěl, protože je tkzv. blbuvzdorná a to je přesně to, pro co to chci-jak jsem psal, pojede třeba týden v kuse.
To Kocur: nemáš možnost mi dodat to schéma? Amáro neodebírám a tvůj popis byl slušný-potřebuju proud do 10A-nemám čas u velkých baterií čekat 3 dny, až mi ji nějaká hračka z Kauflandu nabije. Mail jsem napsal v úvodním příspěvku. Díky.
Já už tady zažil ledacos, tak jsem možná trochu přecitlivělýstasek píše:Denis, co se hned čílíš, nerozumíš srandě? ViPali si dělal legraci z rady, aby sis ji koupil v Kauflandu a ty se do něj navezeš ne zrovna slušně.