Značení japonských kondenzátorů

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Jirka Š.

Značení japonských kondenzátorů

#1 Příspěvek od Jirka Š. »

V japonské promítačce Canon pravděpodobně z přelomu 60. a 70. let mi po zapnutí (po mnohaleté odmlce) explodoval kondenzátor, pravděpodobně odrušovací (umístěný hned za přívodní šňůrou před napájecím trafem, spojený do série.... nebo spíš paralelně, teď fakt nevím... s nějakým větším odporem). Vypadlo na mě po otevření asi kilometr rozmotaného svitku potřísněného olejem.....
Na kovovém obalu je napsáno (jestli jsem to správně rozluštil):
OIL .1 (k) 400V
Dotazy:
1. Co to může být za hodnotu? To "k" by snad mohla být tolerance, ale je to malým písmem, tak nevím. Kdyby to bylo kilo, tak je to jednak asi malé, jednak by to snad nebylo v závorce.
2. Neplnily se tenkrát podobné kondenzátory nějakým PCB svinstvem či něčím podobným se sice vynikajícími elektrickými vlastnostmi, ale jinak silně zdraví neprospívajícím....?
Poddotaz:
Za trafem je větší elektrolyt. Zatím přežil několik hodin provozu (během tak roku) bez nehody, ale nemám u něj očekávat něco podobného a třeba ho preventivně vyměnit....?
Díky předem 8-)
Hill
Administrátor

#2 Příspěvek od Hill »

Je to oleják 0,1uF (100n). Dal bych místo něj MP svitek nebo MKT fóliák 100n/630V.
Čím to napouštěli, nevím, a naprostou jistotu stejně mít nebudeš, i když to někde někdo najde.
Elektrolyt, jestli tam nedělá neplechu dodnes, tam zatím nech.
Jirka Š.

#3 Příspěvek od Jirka Š. »

Díky :-)
Odpovědět

Zpět na „Součástky“