Symetrický, regulovatelný stabilizátor napěťí

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
pepe363

Symetrický, regulovatelný stabilizátor napěťí

#1 Příspěvek od pepe363 »

Zdravím.. potřeboval bych poradit, nebo spíše někým navrhnout symetrický stabilizátor.. Mám toroid s bifilárním vinutím a s výstupním napěťím 2x35V, ale ve skutečnosti to dává po usměrnění a vyfiltrování 2x45 V,2A. potřeboval bych pomoci s návrhem stabilizátoru.
Nechci nic profesionálního...stačí mi klasickej stabilizátor... Tranzistor.. rezistor... Zenerova dioda a potenciometr.
Mám několik tranzistorů BD711, zesílení má 15, výkonovou ztrátu 75W. Nevím na kolik by měla být ta Zenerka, ale myslím že 40V by mělo být dostačující. Vzhledem k případné výkonové ztrátě bych klidně použil i tranzistory dva na každou větev... Poradíte?
A jěště poslední věc... nějakou jednoduchou, neregulovatelnou proudovou pojistku k tomu prosím =)
Davidus
Zablokován
Zablokován

#2 Příspěvek od Davidus »

Zkouše si zatížit? na kolik V kleslo? Co s tím chceš napájet?
pojistky http://www.ges.cz/?page=index&or=sort&i ... &gcat=XODG
BOBOBO

#3 Příspěvek od BOBOBO »

Návrh pojistky AR4/80/131
Přílohy
pojistky.GIF
(13.02 KiB) Staženo 178 x
Jindra2

#4 Příspěvek od Jindra2 »

To se vyplatí už něco lepšího. Mechanicky to vyjde nastejno a elektricky to není o moc složitější. Třeba tento zdroj, jsou dva samostatné a symetrický se spíná spínačem.
Jindra
Přílohy
Můj zdroj.jpg
(96.62 KiB) Staženo 176 x
pepe363

Zdroj

#5 Příspěvek od pepe363 »

Děkuju všem, ta pojistka není zase až tak důležitá, potřebuji hlavně ten stabilizátor s regulací napěťí... Ale vážně jenom něco primitivního a snadnýho... Nebude to žádnej super zdroj, budu s tim napájet všechno možný...žádný citlivý obvody ani nic takového.. vážně stačí tranzistor, odpor, zenerka a poťák :-) A nejlépe vzorečky k tomu, abych příště již nemusel obtěžovat :-)
mtajovsky

#6 Příspěvek od mtajovsky »

Když jednoduchý tak jednoduchý, ovšem není hlídaná symetrie, není zpětná vazba ani zesilovač odchylky. Taky chybí ochrany proti zpětnému napětí. Nakreslím jen jednu polovinu, druhá by byla ideálně s komplemetárními tranzistory. Pro soušasnou regulaci bych použil dvojitý poteciomentr s ověřeným souběhem. Dělat souběh elektronicky by zdroj zásadně zesložitilo.

To napětí 60V je proto, aby se využilo plných 45V na vstupu. Stačí malý pomocný zdroj okolo 20mA.
K součástkám - příčný proud potencimetrem je uvažován okolo 1mA, což je 10x více než potřebný budící proud Darlingtonové trojice. Uvažuji celkové proudové zesílení okolo 20000 a výstupní proud do 2 A. Proud zenerkou je asi 5 mA. Z toho vycházejí hodnoty odporu a potenciometru.
pepe363

#7 Příspěvek od pepe363 »

Super, přesně tohle byla má představa. Akorát by mě zajímalo jak spočíst R1 a P1. Se Zenerkou se mi to nechce nechat vypočítat.
A jěště, zajímá mě význam C1čky. Ne že bych tvrdil že tam nepatří, jen mi zajímá důvod. Dík
mtajovsky

#8 Příspěvek od mtajovsky »

No vždť jsem to napsal, jak je spočítat. Takže podrobně:

- výstupní proud je max. 2A

- jestliže uvažuji zesílení každého tranzistoru s rezevou asi 30, je celkové zesílení 27000, přidám další rezervu a řeknu, že je bezpečně alespoň 20000.

- při tomto zesílení a výstupním proudu 2A je potřebný budící proud do báze T3 2A/20000 = 100 uA.

- abych nezatížil příliš potencimetr jako dělič a tento, pokud je lineární, se dal tak například opatřit lineární stupnicí, volím proud potenciometrem 10x větší, tudíž 1 mA

- je-li na potenciometru napětí 42V, pak jeho odpor vychází na 42V/1mA = 42 kOhmů. Potencimetry se vyrábějí v řadě hodnot, z nichž nejbližší je 50k.

- 42V zenerka je zvolena jako 40V výstupního napětí + 3x Ube, což je tedy 40 + 3x0,65 = 41,95V, tedy zaokrouhleně 42V.

- minimální vstupní napětí 45V je voleno s ohledem na to, že tranzistory potřebují nějaké minimální napětí Uce pro svou práci. V případě Darlingtonu se tento jev projevuje o to markantněji, že tranzistory nemůžeme přivést do stavu velké saturace, kdy by jejich Ucb kleslo na hodnotu okolo 0,2V. Pak by totiž předchozí budící tranzistor neměl dostatečné napětí Uce. Takže rezerva 5V je pro 3 tranzistory asi tak minimum.

- pokud má být stabilizace zenerovou diodou alespoň nějak účinná, musí být vstupní napětí o dost větší než výstupní. Přesné vzorce bych mohl uvést, ale to myslím nemá teď cenu. 60V je vhodná hodnota, to už vím ze zkušenosti.

- proud Zenerovou diodou se volí tak, abychom byli bezpečně v oblasti malého dynamického odporu. Proud 5mA je už u takovéto ZD dostatečný. Z toho vychází R1 = (60 - 42)/0,005 = 3k6. Nejbližší hodnota v řadě je 3k9.

- kondenzátor za potenciometrem jednak pomáhá k filtraci a druhak omezuje případný šum a napěťové fluktuace, které při pohybu běžce potencimetru po odporové dráze vždy mohou vznikat. Kapacita je dána filtrací. Na chvíli si pro úvahy okolo filtrační kapacity v bázi T3 představme, že na vstupu zdroje není filtrační kapacita a rovněž že stabilizace ZD není přítomna. Jestliže do báze T3 teče proud 100 uA, tak i kdyby byl celý hrazen jen z toho kondenzátoru, tak vrcholová hodnota zvlnění bude:

deltaU = (I x T)/C.

Pro dvojcestné usměrnění to bude přibližně:

(0,0001 x 0,01)/(50 exp -6) = 0.02V = 20mV.

Počítám hraniční nejhorší případ, kdy je kondenzátor jednou za půlvlnu dobit a pak proud hradí ze svého. Pro takový tranzistorový filtr, jaký jsem nakreslil je hraniční hodnota filtrace CF dána parametry tranzistoru na výstupu:

CF <= rk/rb

kde rk a rb jsou parametry odporového náhradního schématu. Obvykle nepřesahuje hodnotu 70dB, což je asi 3000. Jestliže máme na vstupu střídavé napětí 45V, což je špičkové zvlnění okolo 63V, tak na výstupu může být maximálně potlačeno na velikosti okolo 21 mV. Proto nemá cenu dávat tu kapacitu o mnoho větší, než jsem uvedl, zvětšení tak do 200 uF by se mohlo akceptovat.

------------
Doprčic, z hlavy je to spočtené dřív, než se schema nakreslí, ale vysvětlit to písemně, je pěkná fuška. :D
pepe363

#9 Příspěvek od pepe363 »

Tak teď už mám vše co jsem potřeboval !!! Děkuju moc všem !! Jste zlatí :-)
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“