Zesilovac pro termoclanek

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
H3x

Zesilovac pro termoclanek

#1 Příspěvek od H3x »

Dobry den, predem se omlouvam za nejspis banalni dotazo ale me znalosti v oboru elektro nejsou moc hluboke...
Abych nejdriv nastinil situaci... Hodlame se pustit do experimentovani s tvarem a velikosti saci komory spalovaciho motoru. Bohuzel diky nestastne umistene klapce muze dochazet k nechtenemu vireni a zpomaleni proudu vzduchu a tim obohaceni (pripadne ochuzeni) smesy v nekterem z valcu coz by mohlo zpusobit jeho poskozeni. Chtel bych umistit do svodu za kazdy valec termoclanek a merit teplotu spalin, ktera dokaze o bohatosti hodne napovedet.
Ted se dostavame k problemu... K termoclankum mame celkem dobry pristup ale zesilovec pro ne je celkem orisek. Bohuzel vsechny hotove produkty co jsem nasel tu konstrukci znacne prodrazuji. Je mozne neco takoveho ubastlit v beznych podminkach? Vystup bych si predstavoval pro mikroprocesor (0-5V)
Snad jsem se vyjadril srozumitelne, za odpovedi, navrhy a pripominky predem dekuji
MirrA1

#2 Příspěvek od MirrA1 »

A kdyby jste přišli náhodou na něco nového, tak při podání případného patentu bude na něm zmíněno i jméno člověka který vám teď poradí jakožto vašeho spolupracovníka? A o zisky se taky budete dělit? :-)

To bylo jen tak mimo téma :-) Konkrétní radu snad podá někdo jiný.
eljaro
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od eljaro »

ubastlit to mužeš nic to není co za termočlánek tam máš ? ? já taky běžně zesiluji Pt a Ni na 0-5V akorát je nutno vědět jaká je min prac teplota a maximální a typ článku !
Pokud jde o patenty jsem v klidu tohla věc je patentově již dávno chráněná i u nás tak použití jen pro vlastní vývoj a potřebu - samotné monitorování spalina a jejich aktivní korekce už uxistují stejně jako mapování proudících plynu ve spalovací komoře asi nic co už někdo nepatentoval !

Ale kdo si hraje nezlobí popiš parametry poradíme

PS: Omluvte pravopis dík
renda15

#4 Příspěvek od renda15 »

Nejjednodušší mi přijde měřit přímo mikroampérmetrem termoelektrické napětí článku. Dělá se to tak na dvoutaktních leteckých rotaxech funguje to a je to úplně jednoduché. Přesnost je dostatečná, jde ti o to, aby teploty výf. plynů nezačaly stoupat příliš. Na nějakých +-20 stupnů se dostaneš, teploty srovnávacích konců musí být co nejblíže k sobě.
breta1

#5 Příspěvek od breta1 »

Nechapu, proc termoclanek, proc ne nejaky miniaturni senzor.Treba jsou na vysoke teploty [platinove odporove senzory].
procesor

#6 Příspěvek od procesor »

Ak to nepotrebuješ presné, len na porovnávanie, bez kompenzácie na teplotu studeného konca, a bez linearizácie, stačí operák so zosilením podľa teplotného koeficientu termočlánku.
Také termočlánky sa dajú vyrobiť za korunu, zvariť dva vhodné drôty.

Edit: pridám aj niečo z mojich projektov, na inšpiráciu. Na porovnávanie pre teploty nad 500°K a do 1000°K to postačuje.

Odozva je rýchla, to pre tých čo nechápu. Pri prudkých zmenách je oneskorenie "veľmi malé", v závislosti od hnotnosti zvarenej guličky, a prierezu vodičov.
Životnosť nie je ohromujúca, ale pri cene toho článku je to prijatelné.
Přílohy
Thermoclanok.jpg
(94.77 KiB) Staženo 199 x
H3x

#7 Příspěvek od H3x »

Nevim tedy co patentovat o nic prevratneho se nejedna a u leteckych motoru se toto reseni pouziva nekolik desitek let. Bohuzel profi produkt primo urceny pro 8V motor se pohybuju v radu nekolika tisicu euro.

Termoclanek bude bud tipu K nebo J maximalni teplota +- 950°C. Namerene hodnoty ale nejsou kriticke, dulezite je spis jejich srovnani.

Za navrhy dekuji, kouknu na ne vecer ted mne bohuzel tlaci cas
procesor

#8 Příspěvek od procesor »

Vyššie uvedený zosilovač je bez dolnopriepustného filtra. Záznam teploty (čierna krivka) vo výfukovom kanáli s frekv. 8/s by chcel aj nejaký filter, ale pre danú aplikáciu bol dôležitý charakter priebehu, ak som dobre pochopil, to zaujíma aj vás.
Přílohy
H125.jpg
(60.69 KiB) Staženo 131 x
Odpovědět

Zpět na „Poradna“