Zapojenie LED, pomoc
Moderátor: Moderátoři
Například u Kingbright AAF5060PBESEEVG při napájení 5V jsou pro bílou doporučené sériové odpory:
červená LED 150Ω , zelená LED 56Ω a modrá LED 68Ω .
Samozřejmě, u jiných výrobců i i různých výrobních sérií téhož výrobce bude třeba pro stejnou bílou proudy poněkud doladit.
Pokial viem, tak prud je v celom obvode konstantny nie ? Meni sa velkost napatia na jednotlivych suciastkach a ta je po scitani rovna dodavanemu napatiu nie ?
Ak je to pravda, tak neviem ako to regulovat. Lebo keby som k danemu predodporu zapojil este potenciometer, na nom by mi tiez vzniklo napatie, cim by mohlo dojst k znizeniu napatia na LEDkach az tak ze sa nerozsvietia nie ?
Toto s upravením parametrov môže byť nie ?
http://www.belza.cz/ledlight/ledreg.htm
Tak nakreslil som si schémičku, ako by to malo vyzerať, ale mám pár otázok.
Pred tranzistor na stranu bázy sa vždy dáva aspoň nejaký odpor, aby tam nevstupoval maximálny prúd (pri 0vom premenlivom odpore), lebo by to spálilo tranzistor.
Otázka ale je, či ho tam potrebujem, ak mám prúd obmedzený rezistormi na jednotlivých vetvách diod. Súčet prúdov na vetvách nepresiahne 0.8 A.
Taktiež mi ale napadá otázka, že tranzistor má tiež svoj odpor, a tým pádom mi zo zdrojových 12V ukusne určité napätie pre seba nie ? Tým pádom musím zmenšiť veľkosti odporov na vetvách s diodami nie?
Poraďte mi ako ďalej, keď som sa už sem dostal. Resp. keď sme ma sem dostali...
Pro paralelní řazení LEDek musíš každému řetězci dát stejně vlastní odpor do série.
Bez odporu se ti snadno stane, že jedna z LEDek bude mít menší saturační napětí. Ta bude svítit, ale ostatní ne. Při zvětšování proudu se nakonec protaví a nebude svítit žádná, protože budou zkratované tou protavenou do té doby, než v ní přepálíš dalším zvýšením proudu přívod.
A zase tam bude jiná LEDka s nejmenším saturačním napětím - a proces se bude opakovat, aniž bys dál musel zvětšovat proud.
Upozorňuji, že to pak jde rychle.
Nakresli si zapojení a popřemýšlej nad ním.
Regulace s tranzistorem tak, jak ji nakreslil J.Belza, funguje. Tranzistor je zapojený jako zdroj konstantního proudu - ten je totiž daný napětím na emitorovém odporu. Ale proudy, které tam uvedl, jsou pro různé typy LEDek (tedy včetně vysokosvítivých, které mají uvnitř pouzdra i několik čipů a montují se na chladič).
Jinak v katalozích tranzistorů vyber tranzistor podle maximálního proudu (těch 50mA vydrží z univerzálních typů snad každý) a podle dovolené kolektorové ztráty.
Řekněme, že dáš do kolektoru 2 bílé LEDky v sérii, to máme asi 6,3V. Proud jimi bude max. 20mA.
V bázi budeš regulovat napětí dejme tomu od 0V do 6V (prostě mezi trimr a plus zapojíš odpor o stejné hodnotě, jakou má trimr). Na emitoru tedy bude napětí UE od 0V do 5,3V - a při tomto napětí jím poteče ILED*(1+(1/ß)), tedy při ß=100 to bude dělat 20,2mA, to je zanedbatelný rozdíl.
Ale při těch 20mA bude na tranzistoru napětí UCE= 12V - UE - ULED = 12-5,3-6,3 = 0,4V (to je tak běžná hodnota saturačního napětí plně otevřeného tranzistoru).
Jak vidíš, víc bílých LEDek tam dát nejde, jinak bys musel snížit UEmax pod 2V a zmenšit emitorový odpor, aby to nějak uspokojivě regulovalo.
Zkrátka o velikosti proudu LEDkami rozhoduje RE a UE. A o tom, zda ho využiješ celý, rozhoduje součet napětí ULED+UE, zda není pro určitý proud vyšší, než napájecí napětí.
Jo, a ještě ta výkonová ztráta: jak na odporu, tak na tranzistoru, se to počítá stejně. A uvádí se v katalogu (někdy jich tam je víc, to když se počítá s konkrétním, případně i ideálním chladičem).
Když je otevřený na doraz, je na něm 0,4V a teče jím 20mA, to nám dělá 8mW. Když je zavřený, je na něm 5,7V ale neteče jím kolektorový proud. Tedy ztráta nulová.
Při ILED=IC=10mA na něm bude UCE=12V-ULED-IE.RE, = 3V. Tedy 3V*10mA je 30mW.
Prostě si nakreslíš v grafu zatěžovací přímku tranzistoru (spojnici mezi UCEmax a IEmax, které mohou v provozu tranzistor zatěžovat, a hyperbolu definující Pmax. Když ji zatěžovací přímka neprotne, použij tranzistor.
Tak. Větší lopatu jsem nenašel, abych ti to na ní podal.
Edit:
tohle, co se tu mezitím objevilo http://img12.imageshack.us/i/08112009.jpg/ , je taky varianta, kde měníš napájecí napětí a odpory v sérii s LEDkami omezují proud a starají se o to, aby jim bylo jedno, jaké saturační napětí která LEDka má.
Akorát ten potenciometr by toho takhle moc neureguloval.
Tak potom spotrebujem celych 12V este medzi + a C. Potom ale nemam ako regulovat na baze, kedze napatie medzi emitorom a - bude rovne 0. Tak aj napatie na baze =0 a s tym nemam ako co regulovat.
A ako by sa dalo spravit nieco taketo http://www.youtube.com/watch?v=JOMDna3oTIQ&feature=fvsr
alebo taketo
http://www.youtube.com/watch?v=hxo0et-silE
ale pomalsie ten efekt.