stavba fotovoltaicé elektrárny

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět

Pustili by jste se do stavby fotovoltaiky při současných podmínkách

ano i s úvěrem
3
7%
ano pokud bych měl finance
21
51%
ne
17
41%

Celkem hlasů: 41

Zpráva
Autor
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

stavba fotovoltaicé elektrárny

#1 Příspěvek od pajosek2 »

Tohle je reakcí na jedno vlákno.Zajímá mne váš názor zda by jste se pustili do stavby fotovoltaiky při současných podmínkách.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od jezevec »

Kdybych byl mladší, tak určitě. Jsou příležitosti, které se už nebudou opakovat.
helios

#3 Příspěvek od helios »

Pri troche voľných peňazí by som asi radšej investoval so fotovoltaiky, ako na nákup novej imidžovej popolnice typu "Simply clever". Prečo? Lebo sa to skôr zaplatí ako nové auto, ktoré stráca na cene už pri prejazde von od predajcu. Na megalomanské projekty zabudnime, hovorím o voltaike 1 až 2 kW, veternej elektrárni tiež podobného výkonu, doplnené teplovodnými kolektormi cca 10 kW. Pre prípad výpadkov ešte malú EC o výkone 2 až 3 kW. Tak sa dajú počas rokov ušetriť financie a stať sa aspoň sčasti nezávislý od špekulantov, ktorí krízy vyvolávajú. A ďalšie krízy nie sú vylúčené.
Ja dám prednosť tomuto, pred plávajúcimi podlahami, talianskými dlažbami, drahými dovolenkami a autami.
Každý si musí stanoviť vlastné priority. :wink:
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od pajosek2 »

V pondělí mám schůzku se zástupcem banky a ve středu bych měl mít v ruce návrh smlouvy o dílo.Pokud nenastanou komplikace,tak někdy v únoru začnu vyrábět.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Cust

#5 Příspěvek od Cust »

no, myslim, že jsou lepší investice než toto "vykrádání" přímo od státu...
asi si počkám, až budou lepší technologie - už dnes je křemík asi jen proto, že ho mají plné sklady a neví co s tím...
za chvilku se i do evropy dostanou panely, které jsou běžné v USA a pak přijde snad i další technologie, která umožní účinnost okolo 60 procent a pak si to postavím - například na sekačku trávy vlastní konstrukce, která nebude potřebovat kabel a ani benzín...
Skay
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Skay »

Sice nevím konkrétní čisla ale nemam z podobných "alternativních" zdrojů moc dobrý pocit. Jaká je vůbec životnost takového panelu 10,20,30 let ? Vyrobí vůbec za svůj život víc energie než padlo na jeho výrobu ? To samé ty větráky, dáme vrtuli a generátor na špejli a hotovo. Někdo tady dával článek kde psali, že do 5 - 7 let nastávají docela fatální problémy : převodovky nevydrží ten výkon, mikrotrhliny ve sloupu a samotném rotoru... Jen mě tak napadá čim si budeme svítit až dojdou fosilní paliva a uran :cry:
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od pajosek2 »

Skay píše: Jaká je vůbec životnost takového panelu 10,20,30 let ? :cry:
Životnost cca 25 let a jestli vyrobí alespoň tolik energie jaká byla potřebná na jejich vyrobení je snad jasné. Na netu je toho plná pr..l.Stačí si najet na nějakou firmu,která to dělá,mívají tam kompletní info.
Třeba tady je jedna z mnoha:
http://www.hitechsolar.cz/fotovoltaicke ... sekce=1005

Když si zadáš do vyhledávače fotovoltaika,tak máš odkazá až hrůza.

Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Lukas-Peca »

pajosek2 píše:jestli vyrobí alespoň tolik energie jaká byla potřebná na jejich vyrobení je snad jasné.

Opravdu? Já bych si tím až tak jistý nebyl. Kolik energie se spotřebuje na přetavení křemičitého písku do podoby panelu? Já myslím, že MOC :roll:
PeteBurns
Zablokován
Zablokován

#9 Příspěvek od PeteBurns »

Môj názor je prakticky rovnaký ako Heliosov, ja osobne by som ale asi do toho išiel iba s vlastnými prostriedkami, neviem či by som to riskol s takým veľkým úverom...Pavle ešte stále platí tých 75m2 plochy? Či sa to nejako zmenilo? Koľko akých panelov tam pôjde dokopy? A kupuješ amorfné či kryštalické? Aké budeš mať prevádzkové napätie a kapacitu aku? A menič máš vyriešený? Nie sú problémy pri vybavení odkupovania elektriny? Dúfam že v tom februári nebudeš sklamaný :wink: Myslím že by ťa viac potešilo spustenie prevádzky v júli, alebo auguste :twisted: Každopádne dúfam že ti to vyjde a hrozne som zvedavý na namerané denné údaje :wink: Tento rok som videl malú FV elektráreň ked som bol na dovolenke v Grécku, mohla mať cca. 400m2, ale ma svrbeli prsty pri pohľade na toľko panelov, hned by som ich zopár odmontoval :twisted: Škoda len, že oproti nim tu máme podstatne menej slnka :( Tam je aj podstatne menej často zamračené alebo dážd, ale čo už narobíme...
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od pajosek2 »

Z původních 75m čtverečních jsem upustil a rozhodl se pokrýt tu menší střechu cca 50m čtverečních.Stejně jsem si ,ale nechal zpracovat projekt s cenovým limitem 350 tisíc. Takže výkon bude zhruba 3kW. Co se týká počtu panelů a jiných podrobností,tak ve středu mám jednání a dozvím se přesná čísla.Ještě jedna věc,uvažoval jsem o stavebnici,ale když jsem zjistil tu legislativu kolem,tak jsem si to nechal udělat kompletně na klíč.I cenově stavebnice nevychází moc výhodněji. Více přes SZ až budu vědět více.

mc-vlada

#11 Příspěvek od mc-vlada »

Pokud bych měl volnou finanční kapacitu (do 55 let mám dluh na baráku) tak bych do fotovoltaiky na půjčku šel, při současných garantovaných výkupních cenách je jistá návratnost i výdělek (i když je jasné, že to stejně zaplatí ostatní). Ale jednoduchá rovnice mám barák na dluh = nemám fotovoltaiku.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“