Charakteristika mikrofonu

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
mi-ro

Charakteristika mikrofonu

#1 Příspěvek od mi-ro »

Dokáže mi někdo vysvětlit jak lze udělat z elektretové vložky s kulovovou snímací charakteristikou kardioid nebo superkardioid (směrový nebo úzce směrový)? Mám klopové nebo hlavové mikrofony a některé mají směrovku a některé kulovku a na "kapslích" není skoro žádný rozdíl. Nebo nějaký odkaz, nemyslím teorii ale praktický návody. Dík
..to bude jen ňákej odpůrek
pole

#2 Příspěvek od pole »

Aj mna by zaujimalo Ci sa to vlasne da a ak tak ako?
Viem ze mikrofony vysieho radu (Kardiodidm seperkardiodid, gula...) maju viac ako jeden akusticky otvor. Tak mozno z druhej strany vyvrtat daku malu dierku?
Hill
Administrátor

#3 Příspěvek od Hill »

Tou malou dírkou, tedy jejím tvarem, tvarem a rozměry zvukovodu za ní i před ní, se dodnes zabývají vývojová střediska výrobců, ono to není zase tak jednoduché.
A ta dírka (nebo dírky) musí vést až k membráně, což u elektretové vložky bude poněkud problém, no vlastně to bude problém neřešitelný.
Jde to ale obejít použitím více vložek, jejich umístěním a sfázováním signálů z nich.
pole

#4 Příspěvek od pole »

No toto je napr kardioidova elektretova vlozka a dierky ma, takze som predpokladal spravne :D
http://rocky.digikey.com/weblib/Panason ... 55A103.jpg

Hill ako by sa dalo z viacerych vloziek gulovej charky vytvorit vloska napr kardioidna?

Vytvorit z 2 kardioidovych vlozik bud gulovu alebo osmucku nieje vobec problem (das ich nad seba co najblizsie otocenu o 180stupnou a bud sfazujes alebo protifazujes ich signaly. Ale ako by to islo s gulovimi netusim
Crifodo

#5 Příspěvek od Crifodo »

aby ses týdenním bádáním nad kulovou vložkou za 50,- nedostal k Cimrmanově stylu "nechci slevu zadarmo". Strávíš dvacet hodin vývojem a měřením, za což bys měl slušný AKG :twisted:
silně směrový mikrofony dělali fonoamatéři v 70. letech tlumenou trubkou, ale citlivost šla do (!).
Sendyx

#6 Příspěvek od Sendyx »

Za cca 400 Kč mám profesionální kardioidní vložky pro řečnické soupravy... samozřejmě vložka není vše, chce to taky odpovídající držák, windscreen atd.
pole

#7 Příspěvek od pole »

Otazka je cisto teoreticka ze ako z viacerych gulovych vloziek urobite kardioid alebo daco ine.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“