přepínač audio signálu
Moderátor: Moderátoři
- pradzrjenik
přepínač audio signálu
http://www.tesla-blatna.cz/_soubory/opt ... optron.pdf
Je tam i zjednodušené zapojení bezlupancového přepínače vstupů.
- pradzrjenik
přepínač audiosignálu
- Přílohy
-
přepínání kanálů.png- (29.42 KiB) Staženo 324 x
Ten druhý, který bude mít napětí pro emitorový sledovač krmící LEDku, bude komprimovat signál, tedy ho zeslabí víc. Ale nepotlačí ho úplně.
Zesílení OZ je při zhasnuté LED jen 2,2, t.j. 6,8dB, při plně rozsvícené bude (podle hodnoty fotorezistoru) v nejlepším případě 0,05, tedy -26dB. To máme celkem mezi připojeným a odpojeným vstupem rozdíl úrovní jen sotva 33dB, ovšem, nebude-li na tom vstupu signál, aby ho to o těch 33dB zeslabilo, LEDka zhasne a zesílení vzroste. I se šumem.
Ale přepínač audiosignálu potřebuje utlumit nežádoucí signál alespoň o 65-70dB. A nereagovat na jeho úroveň.
Tohle schéma tu funkci plní: použiješ-li třeba vactroly 3WK 163 40 (ty jsou, řekl bych, nejvhodnější, což ale neznamená, že by se nedaly použít jiné), s danými součástkami bude útlum připojeného vstupu (s rozsvícenou LEDkou Id asi 14-15mA) menší, než 1dB, zato potlačení vypnutého vstupu bude do 10s od zhasnutí LEDky lepší, než 85dB, vlastně už dřív, než za 1ms bude zeslabený o nejméně 27dB (tedy o tolik, co zvládá to tvoje zapojení jako nejlepší hodnotu), za 1s už bude na -65dB.
Teplotní závislost není nijak výrazná, do 1% na °C, což v této aplikaci nemá praktický význam.
Můžeš proudy LEDkami plynule měnit a udělat z toho prolínač signálu, můžeš někde za následujícím stupněm vyhodnocovat úroveň signálu, na základě toho omezovat napájecí napětí LEDek a tím i omezit špičky či komprimovat dynamický rozsah signálu, můžeš s tím prostě kouzlit.
- Přílohy
-
prepinac_vstupu.png- 3WK163 40: sepnutí do 1ms, utlumení na -27dB do 1ms, na -65dB do 1s a na -85dB do 10s.
- (1.41 KiB) Staženo 219 x
- pradzrjenik
- Přílohy
-
přepínač vstupů.jpg- (172.41 KiB) Staženo 310 x
A pak už si jen pohrát s okolními součástkami, aby to fungovalo co nejlíp.
>>Tonik25: to neřeš, už jsem ti přece říkal, že ve škole jsem měl pár moc dobrých profesorů a učitelů, ale tehdy jsem to nějak nedocenil. A jak jsem později listoval v sešitech a knihách, když jsem ty znalosti doopravdy potřeboval.
Ale ty dva kompresory, cos sem dal, vypadají dobře, jen jim ještě trochu upravit obvod integrátoru za usměrňovačem a správně nastavit citlivost, aby reagovaly až na posledních asi 5 dB před přebuzením, a byl by z nich skvělý softclipping pro PA zesilovač nebo před vstup do A/D převodníku.
Nebo naopak ho nechat reagovat už od -20dB a použít jako kompresor pro modulaci u CB, i když pro tyto účely by vyhověl kompresor i s větším zkreslením.
Myšlenka je to dobrá.
- pradzrjenik