při jaké proudové hustotě se přepálí vodič ?
Moderátor: Moderátoři
Pokud jde o vodiče používané v instalacích, tak asi nejsrozumitelnější byla ČSN 34 1020 blahé paměti (ta ještě myslela na to, že se používají vodiče "co dům a strana daly"), z ní se dá ta závislost odvodit velmi dobře.
Poněkud složitější už to bylo v ČSN 33 2000-5-52 (a příloze 5-523NL), tam už se časem objevila povinnost výrobce vodičů a kabelů uvést zatížitelnost - a dnes už se ani jiný stav nepředpokládá.
Ale skutečně těch koeficientů, kterými se proudová hustota nevyšuje a snižuje, je pořád spousta.
Rozhodující je vždy především maximální povrchová teplota, která neohrozí bezpečnost ani funkci zařízení, i kdyby se měla objevit jen vyjímečně.
kdysi jsem zkoušel tavit (přetavil) drátek ponořený ve vodě, teď nechápu, jakej zdroj ho byl schopnej přetavit, když jsem dneska sotva roztavil vlásek o průřezu 1/170
E8 píše:teplo mám v tomto hnusným počasí docela rád, ale některé vzorečky z tepla si bohužel už nepamatuju. kolik tepla je schopný vyzářit válcový vodič při gradientu 1 stupeň jednotkou povrchu třeba 1 mm2?
UTFG !
Taky závisí na jeho povrchu, ale část tepla jde pryč vedením ve vodiči, prouděním nebo kontaktem se zhášedlem, taky jsou dráty v některých pojistkách potaženy dalším materiálem (nízkotavitelná pájka, speciální lak... Dlouhá pojistka se velmi přibližně řeší jako nekonečný drát, pokud tam ovšem výrobce neudělal z tavného drátu smyčku.
může mi někdo napsat vzoreček na vyzářené teplo z válcového vodiče ?
v komplexních podmínkách bych čekal vliv atmosféry, hrubosti povrchu, okolní teploty, blízkých předmětů, to nebude jednoduchý vzoreček...
asi jako tepelný odpor chladiče, napřed se to spočítá nebo najde v grafech a pak se teprve zjistí, k čemu to je.
Q = S * C * epsilon * (th/100) na 4,
kde S je plocha, C je konstanta absolutně černého tělesa, epsilon je konstanta odvozená z poměru odrazivosti a pohltivosti a th je absolutní teplota. Tohle je třeba upravit na těleso válce a taky zohlednit vyzařování okolí, pokud se nepletu...
Jenže to je jen 1 složka tepelné ztráty. Navíc při velkých zkratech se spíš uplatní akumulace tepla ve vodiči, ten vodič toho moc nestihne vyzářit. Ale moc toho si nepamatuju, posledně jsem se dostal k analýze tepelných bilancí pojistek před 20 lety
Jestli si s tím chce někdo hrát, stačí nějaká skripta pro elektrické teplo, výpočet topného elementu bez přímého vedení tepla. Tam jsou složky většinou velmi dobře popsány, a dále to stačí řešit jako přechodový děj-akumolace tepla ve vodiči až do okamžiku roztavení.
ps: to BERNARD: "A tak ten milimetr, který má smůlu v horším odvodu tepla nebo trochu zúženým průměrem na to doplatí."
smůlu měl při pokusech ten milimetr přesně uprostřed[/i]