Zapojení ATMega16
Moderátor: Moderátoři
Zapojení ATMega16
Nevím jaký použít čítač, předpokládám 16-ti bitový(pin 1 PB0 nebo 2 PB1?), dále jak určit frekvenci vnějšího oscilátoru. Maximální frekvence signálu od senzoru je 2 kHz.
Dále jak ošetřit reset? Stačí připojit přes rezistor 4k7 na +5V?
Díky za každou radu.
S resetem bych se vůbec nezabýval a využil pouze Power-on Reset.
Jinak bylo mi porazeno využít funkce Input capture k měření periody, což jestli jsem se správně díval by měl být PD6.
Při měření jsou otáčky víceméně konstantní, měření proběhne po výběru dělitele (počet impůlzů za 1 otáčku) po stisknutí tlačítka, následně se počet otáček přepočítaný na počet za 1 minutu zobrazí na displeji. Další měření se opět potvrdí tlačítkem.
K vnějšímu krystalu - jak jsem psal, nemám moc zkušeností a nevím, jak moc je vnitřní oscilátor přesný a závislý na napájení.
Galileo píše::lol: Zajímavá myšlenka ono ho ubyde. Teda pokud pro ten timer nemá jinou činnost,já jsem kdysi otáčkoměr řešil stejným způsobem a chodí to dobře.
neříkám že by to nemělo fungovat .. sice máš pravdu že v tomhle případě je jedno jestli použiješ dva nebo jeden čítač. Ale jde i o to , že meření střídy je v tomhle případě i jednoduší a kor pro začátečníka kdy se musí poprat s jedním čítačem a nemusí synchronizovat a nastavovat dva ...