Zapalování Vape a Ignition Control od IMFSOFT
Moderátor: Moderátoři
Zapalování Vape a Ignition Control od IMFSOFT
mám již delší dobu na motorce nainstalované zapalování VAPE Z04-1V s indukčním čidlem S01. Vše funguje bez problému. Nyní jsem koupil Universal Ignition Control (UIC) od IMFSOFTu. S čidlem S01 UIC pracuje výborně.
Problém je ovšem v tom, že UIC je navržen pro přímé ukostřování obyčejné indukční cívky, což ovšem VAPE není. Obsahuje nějakou elektroniku. Původně jsem myslel, že tam je jen nějaký usměrňovač a výkonový spínač, ale těžko říci. Předpokládal jsem, že by cívka VAPE mohla jít spínat jen vzestupnou hranou signálu, ale není tomu tak.
Moje otázka je následující. Máte někdo zkušenosti nebo informace, co se ve VAPE nachází?
Jak to udělat, aby šla VAPE cívka s integrovaným spínačem použít ve spojení s UIC (což je také výkonový spínač).
Děkuji za jakoukoli radu.
Otázkou ale stále zůstává, jak zajistit (jakým signálem), aby VAPE hodilo jiskru. Chtěl bych si totiž vyrobit jednoduché zařízení s fixně nastaveným předstihem s mikroprocesorem. V podstatě mám již první verzi hotovou, jen nevím jak přizpůsobit výstupní obvody, aby spolupracovali s VAPE...
Jinak k záměru: elektronika je většinou zlo, takže za sebe cpát dvě elektronický zapalování(VAPE a IMFSOFT) není co do spolehlivosti nejlepší řešení. Myslím, že by bylo lepší použít klasické indukční cívky, zapalování IMFSOFT a jako náhradu vozit destičku s kladívkama a kondíkama. V případě poruchy nasadit destičku s kladívkovým zapalováním, nastavit odtrh a od oka(na "šroubovák") nastavit předstih a jede se dál. Toto řešení bude asi i časově nejvýhodnější(ale jsme si vědom, že touha po vlastním bádání je velká).
Myslíte, že bych tedy měl postavit nějaký jednoduchý multivibrátor a nastavit periodu třeba 30Hz (odpovídá 1800 otáčkám) a střídu 1:100 (odhad, netuším jak dlouho trvá impulz od čidla, ale úhlově bych to tipoval tak na 3 až 4 stupně - proto 1:100)?
Jestli se pletu, opravte mě. Na prosté připojení a odpojení napětí "ručně" VAPE nereaguje.
Není potřeba v zapojení uvažovat vnitřní odpor čidla cca 220 Ohmů?
Další důležitý upozornění: spínač VAPE pro dvouválcové motory má sekundární vinutí indukční cívky vyvedeno oboumi konci. Tedy zapalovací svíčka se musí zapojit mezi vývod 1 a vývod 2 vysokého napětí. Nestačí pouze zapojení svíčky na jeden VN vývod a kostru!