Návrh grafického EQ

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Racius
Kontaktovat uživatele:

Návrh grafického EQ

#1 Příspěvek od Racius »

Dobrý deň, už dlhší čas (asi mesiac bezsnových nocí :) ) sa trápim s návrhom grafického ekvalizéra pre gitarový zosilňovač, google vyhadzuje stovky rôznych schém, jedna zložitejšia, jedna jednoduchšia...

Nechápem, v čom je lepší/horší EQ, kde sa nachádzajú gyrátory (induktory) pre jednotlivé pásma, tzn je tam veľa tranzistorov/operákov a v čom je lepší/horší EQ s dvoma kusmi tranzistorov + priepuste pre pásma ?
Vysvetlí mi to niekto nejak stručne ?

Ďalej mi ešte nie je jasné, kedy sa používajú ťahové potenciometre s exp/log priebehom (S-krivka) a kedy lineárne ?

Najjednoduchšie riešenie mi pripadá kúpiť si stavebnicu NE073 http://www.sos.sk/?str=371&artnum=9640 a jednotlivé pásmové priepuste si prispôsobiť na gitarovú charakteristiku, len či mi z pôvodnej stavebnice nezostanú len slide-poty :?
Cust

#2 Příspěvek od Cust »

jde o to, že něco je pro hifi a něco je pro lidi, kteří si chcou vyzkoušet stavbu svého zařízení a mají problém s pochopením funkce potenciometru...
jinak bych doporučoval tu stavebnici, když zjistíš, že ti to nevyhovuje a budeš chtít něco lepšího, tak už budeš vědět co je pro tebe špatné...
myslim, že nebudu daleko od pravdy, když napíšu, čím složitější tím kvalitnější, ale pravda to není absolutní...
to co je pro tebe únosné a co ne poznáš jen ty sám a to tak, že to vyzkoušíš...
pole

#3 Příspěvek od pole »

ak chces davnejsie som repasoval taku domorobo gitarovu havu s nadpisom a desingom Marshall. Namiesto 3 pasmovych korekcii (ako normalne v gitar aparatoch byva) tam boli 5 pasmove korekcia a to zlozene len z R C a Beznych potakov. To sa uz da povazovat za EQualizer :) AK chces odfotim ti tu schemu co som si odkreslil. Nieje to take zlozite na konstrukciu ako bezne equalizery z MesaBoogie hlav co pouzivaju cievky. Ale zasa to az tak uzasne nefungovalo. Proste kazdy potak bol pasmova zadrz pre urcite pasmo, zdvyh sa tam nedal nastavit.
pole

#4 Příspěvek od pole »

Tu je schema tej domorobo hlavy.
To zapojenie som obkreslil z vyrobku este predtym ako som ho cele vyletoval a vsadil tam zapojenie podla JCM800 na zelanie maitela. Robil som to este na SŠkole ked ma teke veci bavili uz by som to asi neobkresloval :).
Ale ako kukam to zapojenie EQ nieje ziadna vyhra ale lepsie sa to bez cievok asi neda urobit.
http://www.ulozto.sk/3144697/hlava.jpg
http://www.ulozto.sk/3144693/eq.jpg
proel64
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od proel64 »

Je to tak ako napisal cust.Ked mas male skusenosti,ze nedokazes pohladom na schemu zhruba odhadnut ci tato vec aspon ma sancu splnit tvoje ocakavania,tak je najlepsie zacat od zaciatku.Myslim,ze teoria EQ je hodne obsiahla a strucne vysvetlenie by bolo k nicomu.Ak dobre pohladas urcite nieco najdes na webe.Trebars tie potaky ,pytas sa kedy sa ktory pouziva-no podla potreby,akym priebehom potrebujem regulovat.Na volume by som dal linearny-tj.vystupne napatie mi bude na vystupe narastat linearne s otacanim pot.Na regulaciu korekcii by som pouzil logaritmicky,aby som k nemu mohol pekne domalovat stupnicu rovno v dB...
no stacil jeden klik...http://www.echo-msz.sk/technika/zvuk/equalizer.html
pole

#6 Příspěvek od pole »

doplnim ze chalan to chce na gitaru (pise mi na ICQ)
a taketo http://img231.imageshack.us/img231/6575 ... atiad5.jpg
A blbo sklada koli pouzitiu cievok. A zevraj tie potaky maju aj S priebeh. Asobne si myslim ze ani Lin priebeh tomu zapojenu neublizi len to bude viac regulovat na zaciatku a konci a v strede menej.
Cust

#7 Příspěvek od Cust »

no, na volume se lineární nepoužívá, neb ucho "hlasitost" lineárně nevnímá...

na EQ je pokud mě paměť nešálí právě vhodný lineární průběh...

ale audio nedělám, takže to prosím někdo potvrďte/vyvraťte
pole

#8 Příspěvek od pole »

Na hlasitost sa naozaj pouziva Log. Suvisi to s tym ze ludske ucho nevnima narast hlasitosti linearne ale logaritmicky. Polopate vysvetlene narast akustickeho tlaku o 2 nasobok nevnimame ako 2 nasobne vysia hlasitost.
Do inach aplikacii v audiou ako eq sa pouzivaju zvacsa Lin.
Racius
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Racius »

To viem že logaritmické sú na hlasitosť, len v niektorých schémach som videl na priepustiach lineárne, inde požadovali S.
Dokonca tu raz písal Brďo Prvý, ktorý tiež zkonštruoval nejaký EQ a účinnosť mali ťahátka len v krajných polohách, mal lineárne ťahátka.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“