Výpočet výkonu trafa podle středniho sloupku
Moderátor: Moderátoři
Výpočet výkonu trafa podle středniho sloupku
http://student.math.hr/~sklaic/electronics/
-
Návštěvník
-
PFF
Podle rozměrů je to jádro C č. 31 002.
a=91mm, b=154mm, f=94mm, d=40mm,c=30mm, e=31mm.
Příkon=380VA, 3.1záv/V , platí to pro dvě cívky na jádru (rozdělené vinutí na poloviny).
Hmotnost jádra = 3,1kg.
Zdroj:RADIOTECHNIKA DO KAPSY, Sláva Nečásek, SNTL 1981
Podle požadavků na zdroj je možné z jádra tahat víc a nebo míň, záleží na způsobu chlazení, teplotní odolnosti vinutí, úbytku napětí apod, jak už napsal brtnik. Buď se namotá míň závitů než by odpovídalo 3,1z/V a trafo bude hodně tvrdé, ale bude mít větší spotřebu naprázdno a velký rozptyl (pro zesilovač silně nevhodné) . Nebo se namotá víc závitů a trafo bude měkčí, ale nebude tolik rušit obvody zesilovače. Musí se to počítat podle skutečných vzorečků. Vzoreček s odmocninou je jen hodně hrubá pomůcka.
Pro zesilovač 4x100W to bude i nebude stačit, záleží na přístupu. Číňanům by na to stačilo trafo 30W.
Ja stravil 2dny hledanim na netu jak to spocitat a nenasel jsem nic jineho nez sloupek na druhou
Tak ze jeste jednou diky.
-
PFF
Jinak ze stejné knížky je vzorec pro výpočet pro počet závitů trafa:
N = (U x 10000) / (4,44 x f x B x S)
dosazuje se tam napětí U ve V, plocha jádra S v cm čtverečních(proto těch 10000). Kmitočet f v Hz, indukce B v Tesla.
Z toho mi např.vyšlo, že pro tvé jádro při 3,1z/v bude sycení 1,2T. Kdybys připustil sycení 1,5T , tak by stačilo jen 2,5z/V.
Zajímavé je, že ve vzorci není o výkonu ani zmínka. Výkon transformátoru nezávisí na průřezu jádra (teoreticky). Jenže v praxi má každé jádro nějaký prostor pro vinutí a dimenzování vinutí na výkonu záleží. Takže tvoje jádro by klidně mohlo přenášet třeba 3kW, ale do okénka by se vešlo jen slabé vinutí, které by to vydrželo jen krátkou dobu a pak by shořelo. Tabulkový údaj příkonu je optimum z hlediska poměru železa a mědi.
Tim primotanim par zavitu jsem myslel to ze vemu kus izolovaneho dratu a na trafo namotam treba 10 zavitu,na nejake misto kam to jeste vleze a zmerim kolik voltu z toho poleze,tim padem zjistim u uz hotoveho trafa pocet zavitu na volt a tim padem i syceni jadra.Tak ze budu mit aspon predstavu jestli me to bude zesik rusit ci nikoliv.
Průřez sekundárních vodičů je 0,8 ±0,1 mm, průřez jádra uprostřed je 6,4 cm²
Na boku jsou drážky pro stahovací šroubky 6×4mm, mohla by způsobovat nějaký rozptyl?
Sekundár má 5 vývodů:
naprázdno:_______0V_____2,6V_____5,5V _______13,3V _______23,1V
žárovka 12V/50W:__0V____2,5V/1,4A____5V/2,3A____10,6V/3,9A____-
Odpor 1Ω:________0V___2,4V/1,7A ____4,7V/3,2A ____ - ___________ -
žár 24V/60W:______0V ______ - ______5,4V/1,1A___12,2V/1,8A______20V/2,3A
Vypadá to takto:
Pak mám ještě větší kousek, ze zesilovače vnitřního ozvučení 2x24V a pomocné 18V
V primáru byla pojistka F2A, sekundáry 24V jsou z vodiče Ø1,4±0,1mm a 18 V je Ø0,5±0,1mm Vinutí je obaleno měděným plechem (asi odstínění?), jádro 40x52mm. Typuji to kolem 200VA, ale nevím, jestli na těch 48V anebo můžu zatížit jen jednu větev 24V?
Jednu větev bych mohl použít na 0-30V a obě na 30-60V. Ovšem těch 0-30V regulovat stabilizátorem, to bude dost topit, tak mám to slabší tráfko, ale není moc slabé? Chtěl bych se dostat aspoň na 0-3A...
Foto silnějšího tr ze zesilovače Tesla: