Tesla 1039A "Dominant" - problemy s ladenim

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
pole

Tesla 1039A "Dominant" - problemy s ladenim

#1 Příspěvek od pole »

Zdravim.
Mam gramoradio Tesla 1039A "Dominant"
http://www.radiohistoria.sk/Oldradio/ma ... id/0002665
chcem ho pouzit v dielni ako Radio prijimac a ako zosilnovac pre mp3 player....

Radio ma ten problem ze sa hrozne tazko ladi a zle drzi ladenie. Rovnako to sa to zle ladi velkym ladiacim knoflikom tak aj predvolbovimi viacotocnimi trimrami. Skratka pohnem potackom o pol otacky (ani to nie) a bleskorychlu to preleti cele pasmo, ledva sa tam da najst niaka poloha kde hra stanica (ale ked nahodou tak hra aj ked sa to postupne rozladi). Co s tym moze byt? Samozrejme som uz odporove drahy laditok prestriekal kontoxom a moc nepomohlo, zato potako zosilnovaca to neuveritelne pomohlo (predtym nesmierne skrkali napr hlasitost sa nedala udrzat v danej polohe - podobne ako ladenie).

Co radite? Nahradit ladiaci potenciometer niakym novym viac otackovym ? (AM rozsah a Predvolby mi moc netreba) alebo to moze byt inym ako potakmi.
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Už se to tady řešilo, myslím, že v souvislosti se "Synkopou" - hledej! Jde o kondíky, jak hliníkové elyty, tak i staré hnědé keramiky!!!
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
keemo

#3 Příspěvek od keemo »

Dalsia vec mozu byt rozpadnute prave tie potaky predvolieb.Na sextet-e mi to robilo prave pre toto...rozladovanie maju na svedomi keramicke kondy.a tych je tam plno...
pole

#4 Příspěvek od pole »

Hm myslite toto:
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... a&start=15
Lebo to mi moc nepomohlo :(

A o "Synkopa" som nasiel uz len jedno vlakno a to sa zaoberalo gramofonom.

Mate niake typy kde by tie keramilky mohli byt? V zdroji ladiaceho napatia, hned za ladiacimi trimrami, alebo vo vstupnej jednotke?

A v trimrikoch a lad gombiku to asi nebude lebo vsetky reaguju prakt rovnako a kontox by im snad pomohol...
proel64
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od proel64 »

No kontox by som zasadne na potaky a trimre nepouzil,ale skor klasicku diavu na na lestenie nabytku.Vydrzi dlho masna a potaky dobre precisti.Pred zacatim menenia kondenzatorov do blba by som pouzil manual a skontroloval zdroj lad.napatia a skusil to preladit.Tieto radia sa zladovali trimrami do pasma-oirt aj ccir,tj na zac.stupnice a na konci sa nastavovalo napatie podla zladovacej tabulky,zacal by som tam...
EKKAR

#6 Příspěvek od EKKAR »

O používání DIAVY tady už bylo taky několik vláken - že je to S.H.I.T. , kterej sežere měděný části poťáků na měděnku, ale furt sem ten blábol někdo věší znovu a znovu...
Ty keramiky se se*ou všude, kde to má co do činění s ladicím napětím a AFC (občas označováno jako ADK).
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
BOBOBO

#7 Příspěvek od BOBOBO »

Hlavně měř ladnapětí na všech varikapech při protáčení ladění. Pak GDO . Kontrolovat jednotlivé laděné obvody .
Hifista

#8 Příspěvek od Hifista »

Hlavní příčina je ve znečistění odporové dráhy ladících potenciometrů. Zatím jsem neobjevil žádný přípravek, který by to vyřešil na dlouhou dobu.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“