IO pro buck/step down měnič

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
roverider

IO pro buck/step down měnič

#1 Příspěvek od roverider »

Chci si postavit regulovaný zdroj proudu cca 2-50mA při napětí okolo 300V
Ctěl bych využít buck/step down měnič , proud bych pro zpětnou vazbu snímal na odporu v serii se zátěží
Mohli byste mi poradit IO který by (PWMkem) budil tranzistor v závislosti na zpětné vazbě ze snímacího odporu ?
Pokud možno aby nepotřeboval moc vnějších součástek...
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od ZdenekHQ »

Jde to s klasickou UC3842, schema je v aplikačním listu (nikoliv ve standardním katlistu) jako low-power buck měnič, dá se krásně regulovat šířka pulsů pomocí ss napětí, které získáš na snímacím odporu.

Pokud chceš použít N-FET v kladné větvi (třeba IRF740), musíš ho samozřejmě řídit izolovaně přes optron, speciálně na 100kHz chodí dobře HCPL3101. Budeš ale potřebovat pomocný napájení, který bude aspoň o 10V vyšší než napětí na kolektoru fetu, spínat fet přes odpor a zenerku z kolektoru nejde, fet se neotevře naplno a topí.... Nejlepší je použít plovoucí DC zdroj (nebo DC/DC měnič, spojený mínusem s "emitorem" fetu)
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
roverider

#3 Příspěvek od roverider »

Díky za tip, jinak jsem objevil ještě MC 34063 vypadá že by šla taky jednoduše použít, samozřejmě pro toto napětí s trantistorem...
Skay
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Skay »

Pro ZdenekHQ

Když se podívám na tvůj web tak je mi jasné, že ti rukama už prošlo dost součástek a máš i tedy přehled co kam použít. Marně se snažím najít vhodný obvod pro zdroj typu step-down s napájecím napětím 24-40VDC a výstupem do 14VDC/300mA. Chtěl bych tě tedy požádat o radu co by jsi pro tento případ zvolil ?

Zkouším momentálně A8498 obvod vypadá podle datashitu dobře ale v praxi se to nechová tak jak bych si představoval. Neumí se rozject do zátěže, přechází do těžko popsatelných průběhů se změnou vstupních napětí. O uvedeném výstupním proudu nemluvě atd.

Přemýšlím ještě o LM2575HVS-12.
Obvody typu LTC a jiné už nestojí zrovna málo nebo jsou u nás nedostupné

Zrovna moc lidí v okolí se o elektro nezajímá, tak nevím kam jinam bych měl chodit pro rady. I když tady se jich člověk taky moc nedočká :cry:
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od ZdenekHQ »

Tady bych si dal pozor hlavně na správně zvolenou tlumivku a rychlou diodu. Ten obvod neznám, ale tyhle dvě součástky jsou často příčina zmíněných problémů. Pro Tvoje parametry a kmitočet 100kHz (nevím, jakou má obvod skutečnou frekvenci) mě vychází tlumivka kolem 800uH, těch jejich 68uH je docela málo...
]
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od ZdenekHQ »

A jinak LM2596 v základním zapojení... Vyžaduje pouze poctivě zablokovat (hlavně) vstup i výstup low-esr elytem, jinak občas střílí....
]
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od ZdenekHQ »

roverider píše:Díky za tip, jinak jsem objevil ještě MC 34063 vypadá že by šla taky jednoduše použít, samozřejmě pro toto napětí s trantistorem...

To MC Ti asi vyrobí trošku větší zvlnění výstupu, na regulovatelný zdroje s proměnnou zátěží zrovna dvakrát vhodnej není...
]
Skay
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Skay »

Sám jsem používal 330uH, tak jsem zapojil dvě a jednu umotanou do serie na těch zhruba 800uH. Diodu jsem použil 10MQ100N . Změna indukčnosti se opravdu projevila směrem k lepším parametrům výstupních napětí. Obvod se už i rozběhnul do zátěže. S externě připojeným napětím +5V na Vbias a Rtset rezistorem 30k držel napětí pěkně až do výstupního proudu okolo 1A potom se proměnil na 8-mi propojku ovšem nějak záhadně bez nějakého většího oteplení. A tak zkončil můj poslední 3tí kousek.

Jenom mi není moc jasné od kud jsi zjistil hodnotu indukčnosti 800uH ? :)

Každopádně děkuji,že jsi mi poradil.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od ZdenekHQ »

http://schmidt-walter.eit.h-da.de/smps_e/smps_e.html

Někdy je potřeba respektovat svérázný chování některých obvodů, ale řádově ty indukčnosti sedí vždycky. Ovšem pro 1A vychází indukčnost menší, já to počítal pro těch pár mA.
]
Skay
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Skay »

Tak tahle stránka mi opravdu chyběla :) Nakonec jsem zvolil LM2574 v HV verzi. (SMD) zapojil zbylé nohy do mědi země a funguje pěkně. Krásný průběh oproti již zmíňenému A8498.

Ještě jednou díky.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“