Opět a zase ICL7107
Moderátor: Moderátoři
- Oreginal
- Kontaktovat uživatele:
Opět a zase ICL7107
dal jsem dohromady stabilizovaný zdroj dle přiloženého schématu - všechno chodí kromě zobrazovačů napětí a proudu.
U napětí - na výstupu ze zdroje mám nastaveno 30 voltů - ty měřím vnějším voltmetrem - ale na zobrazovačích se zobrazí maximálně 19.1 voltů -
pokud uberu potenciometrem napětí tak na 17V tak se už zobrazovače chytí a ukazuje správnou hodnotu - už jsem vyměnil i IO 7107 a stále stejné
zkoušel jsem upravit děliče na vstupech a taky stejné - ba dokonce i horší.
U ampétmetru je to obdobné, až na to, že ukazuje asi polovinu proudu, který měřím vnějším ampérmetrem.
Může mě prosím někdo poradit ???
Všechno jsem několikráte prošel a na nic jsem nepřišel - pouze odporové trimry R45 a R46 mají hodnotu 25K.
Pokud na piny 31 a 30 / za děliče/ připojím jiný bastl s 7107 tak to ukazuje správně.
Předem díky za nápady a odpovědi.
Někde je tam prostě zrada.
- Přílohy
-
Stabilizovaný zdroj 1.jpg- (216.49 KiB) Staženo 839 x
Obvody ICL7106/7107 mají možnost používat 2 různé rozsahy - buď do 200mV nebo do 2V - v obou případech se zobrazuje 1999 a desetinná tečka se aktivuje zvlášť mimo IO buď u první číslicovky zleva, nebo u druhé zprava, takže indikace nakonec vypadá jako 199,9(mV) nebo 1,999(V). Takže hezky stáhnout datasheet, v datasheetu 7107 si najdi hodnoty integračního kondenzátoru, nulovacího kondenzátoru a časovacího obvodu pro oba rozsahy a pak na vývodu "REF" hezky trimrem nastavit buď 100mV nebo 1V podle použité varianty - na úplně přesné hodnotě trimru nezáleží, tam jde o možnost nastavení.
A kutilmile - nelituju tě
- Oreginal
- Kontaktovat uživatele:
- jinak to zkusím poskládat přesně podle datasheetu 7107, i když v několika různých zapojeních to taky není přesně podle datasheetu 7107 a tady to zapojení je vlastně okopčenej zdroj ,který se prodává v GESu- alespoň to schéma . Takže by tam neměli být zase takoví troubové - že by jim to nechodilo.I když člověk nikdy neví.
- Oreginal
- Kontaktovat uživatele:
Pokud potenciometrem nastavím 30V tak je to to stejné stále 17,7 V
pokud ale uberu napětí třeba na 12V tak zobrazovač ubere také a je na něm zhruba taky hodnota 12V +-
- Oreginal
- Kontaktovat uživatele:
Kondenzátor C6 - 47K - njsem nejprve nahradil kondenzátorem 100K,
ale to nezabralo - pak jsem jej nahradil kondenzátorem 220K a už to chodí jak má - takže opravit ve schématu.
Díky všem zúčastněným .
Teď se vrhnu ještě na ten ampérmetr - doufám, že to bude stejné.