DAT - co s nou v dnesnej dobe

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
pole

DAT - co s nou v dnesnej dobe

#1 Příspěvek od pole »

Zdravim

Kamarat pre mna zachranil pred vyhodienim zo slovenskej filharmonie 3 nadherne profi stroje DAT recordere (digital audio casete). SONY PCM7050

http://www.sanyo-densi.com/dai2/audio/sony-pcm7050.htm
aj s ovladacim panelom:
http://www.audioanalog.at/assets/images ... m_7050.jpg

2 z nich idu, posledny vyhadzuje niaku chybu ale to by sa dalo dat dokopy.

Su to stroje z roku cca 1997-98 teda docela nove a podla mna aj niemoc pouzivane.

No otazka znie Co s tym dneska :)? Ked ma uz kazdy lacny notebook zvukovu kartu s line in vstupom a vela z nich dokaze nahravat aj kvalitnejsie nez DATka ci CD (myslim vysiu vzorkovaciu fekvenciu, a bit rozlisenie). Ako by sa tieto masinky dali este dneska vyuzit, ked digitalnu hudbu bud prepalim CDckom alebo skopirujem ci zdigitalizujem cez PC. Taktiez to ma bohuzial len 2 kanalove nahravanie teda do skuobne (studia) to tiez nieje bohvie co ked tam mam 10kanalovu zvukovu kartu ktoru som zohnal za necelych 80eur :) Mate teda niake napady na vyuzitie? Rozhodne sa strojov nechcem zbavit su nadherne len by som im chcel vdychnut este trochu zivota.

PS: Ziskal som este jednu zverinu a to taketo prevodniky:
http://www.audioscope.net/sony-pcmf1-so ... anguage=en
Ide o PCM prevodniky z roku 1981 ked este neexistovalo CD ani DATka a preto jedine mozne poloprofi dostupne zariadenie na uschovanie takeho velkeho obnosu dat bola VHS kazeta. Po pripojeni bezneho VIDEa k tomuto prevodniku cez Video vstup ziskate 2 kanalovy stereo 44/16bit recorder :) (inak tiez neviem ako v praxi vyuzit)
Naposledy upravil(a) pole dne 10 pro 2009, 12:23, celkem upraveno 2 x.
stefan31

#2 Příspěvek od stefan31 »

Tak to aby som Ti v tichosti závidel, ...

Stefan31
somorastik
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od somorastik »

V dobe ked boli tie veci nove tak to bola 100 000ová ak nie skoro miliónová záležitosť. Neratam inflaciu. Pekný úlovok.
Zvukovymi kartami v notebookoch sa nedaj zmiasť, stavím sa že tie D/A A/D prevodniky čo su v tych dat centrach su omnoho kvalitnejšie aj keď staršie.

Zisti si na čo sa to pouzivalo vo filharmonii.
pole

#4 Příspěvek od pole »

Fakt ze ako jedine uplatnenie ma napada pouzit to ako externy A/D prevodnik :), Pripadne ak by niekto chcel prepisat DATku do Pc.

Ale stroje vyzeraju fakt kvalitne a v dobe vzniku pekne draho :)
A filharmonia to pouzivala asi na nahravanie skusok a tak.
V jednej bola zabudnuta kazeta s dost nezhratym orchestrom a po chvile im tam dirigent nieco kecal.
Atlan

#5 Příspěvek od Atlan »

mohol by som ta poprosit ofotit tu rotacnu hlavu v nutri coje.
pole

#6 Příspěvek od pole »

Nefotil som to ja ale dufam ze bude stacit:
http://tik.sakura.ne.jp/repair/sony/pcm-7050/index.html

Inak napada ma otazka ako sa z rotacnych hlav dostavaju signaly do dalsej elektroniky, teda ako je vlasne realizovany ten prevod signalu z rotacneho bubna na pevne chasis - nikdy som nemal rozobratu video hlavu teda som to nevidel jedine co ma napada su jemne stetinky ako na potenciometroch ale tam by bolo asi neuveritelne rusenie ci?
Maskot

#7 Příspěvek od Maskot »

Trafo.
stefan31

#8 Příspěvek od stefan31 »

Rotačné trafa....

Stefan31
pole

#9 Příspěvek od pole »

Vzajomnou indukciou medzi rotorovou a statorovou cievkou?
a primar je "napajany" len tam co sa naindukuje v snimacej hlave z kazety, bez hocakeho aktivneho zosienia?
Hill
Administrátor

#10 Příspěvek od Hill »

Právě tak. Feritové kotouče, v nich soustředné prstencové komůrky a v komůrkách vždy pár závitů drátu. Dva proti sobě, jeden otáčivý, druhý pevný. Co komůrka s cívkou, to jedna hlava na bubnu.
Funguje to u videa jako u DATu.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“