napojenie domu na elektricky rozvod
Moderátor: Moderátoři
napojenie domu na elektricky rozvod
Pokud budeš provádět rekonstrukci domu, musíš si zajít na energetiku (ČEZ, EON) a domluvit se s nimi na možnosti odpojení odběrného místa kvůli rekonstrukci (a taky zřízení provizorního odběru stavebním rozvaděčem, abys nezůstal úplně bez elektřiny). Ti to pak mohou dočasně odpojit třeba i nahoře na sloupu. To smí udělat jen jejich pracovník, nebo jejich dodavatelská firma. Ty to pouze zaplatíš.
Někdy bývá přípojková skříň s pojistkami na sloupu, to ale bývá jen tehdy, pokud vedle stojí pilíř s elektroměrovým rozvaděčem a zase jen u starých sítí. Dnes se dělají pilíře kombinované, kde dole máš přípojkovou skříň a nahoře elměrový rozvaděč.
Při rekonstrukci domu bych asi uvažoval o zrušení tohoto závěsného kabelu. Řešením by bylo svést přípojku zemí z nejbližšího sloupu kabelem AYKY 4J x16 do přípojkové skříně v pilíři na hranici pozemku, přes elměrový rozvaděč na zemní kabel CYKY 4J X10 do podružného rozvaděče v baráku, kde si jednak rozdělíš PEN na PE a N, jednak si rozjistíš jednotlivé okruhy. K tomuto kabelu bych ještě přiložil nějakou 3x 1,5 jako ovládací kabel. Pokud bys využíval HDO, bude jeho přijímač v elměrovém rozvaděči a ovládací napětí pro stykač si povedeš tímto kabelem.
V HDS mohou pracovat jen pracovníci distributora nebo jeho dodavatele, nakonec do roku 2001 jsi klíč od ní nikde ani nekoupil (výroba z trubky od dětského kočárku je již jiná věc). U mě to vypadá tak, že mám na chalupě v HDS trvale balíček tří pojistek se správným jmenovitým proudem (u mě 35A). A pokud vypadne (stalo se asi 1x za 10 let) tak si ji samozřejmě vyměním sám a proto tam mám taky ten balíček náhradních pojistek. Mám domácí vodárnu, bez elektřiny se na chalupě ani neumyju...
Proč bys to měl vypínat v HDS, když si můžeš vypnout hlavní jistič?