Svářečka z mikrovlnky

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Atlan

#61 Příspěvek od Atlan »

v tejto faze vyvoja mi ten kondik pripada zbytocni ...serivo paralne ..nechapem preco by namalo ist po pslnen urcitych podmienok
BOBOBO

#62 Příspěvek od BOBOBO »

Jistěže musí fungovat . Odpor v primárním obvodu je nesmysl . Jistič je prostě slabý . Zapoj ta dvě trafa do serie na 400 , sec taky a uvidíš , jak to pofrčí .
seastorm

#63 Příspěvek od seastorm »

Jak mas presne na mysli zapojit primary seriove na 400V?
Seriove propojim primary, to problem neni, ale co tech 400V?

S jisticem jsi mel pravdu je velmi slaby. Na 10A uz nevyhazuje.

Zapojil jsem jeste primary paralelne u 2Motu - vyradil slaby jistic z obvodu
vyrobil jsem celkem pekny svar na Icku.

Problemy, ktere se vyskytly:
-elektroda se pekne lepi
-ani intenzivni chlazeni Motu ventilatory neuchranilo vinuti sekundaru
-je to zajimavy pozorovat tento pokus, kdyz se na 2,5mm medenem vodici zacina "coudit" z buzirky, ktera lavinovite (po odtrzeni prilepene elektrody od materialu) vzplane :-))

*** VAROVANI ! POZOR! Dlouho na to nekoukejte, vypnete privod proudu, uhaste to a z dobre vetrane mistnosti, co nejrychleji utikejte, at se "nenacuchate" toho elixiru - je to hnus!!!

Z teto prakticke zkusenosti plyne, ze proud tekouci sekundarem vyvolava takove tepelne ucinky, ktere unese uplne jiny typ izolace, nezli ma bezny vodic Cu drat pro domovni rozvody.
Timto chci "varovat" ostatni, kteri by chteli ztracet cas s vinutim traf timto vodicem!

Ze by bylo dobry pouzit vodic se silikonovou izolaci?
BOBOBO

#64 Příspěvek od BOBOBO »

Ono vinout sekundár dvapětkou je oraz !
seastorm

#65 Příspěvek od seastorm »

BOBOBO jak jsi to myslel s tim, ze je to oraz?
muzes doporucit jiny prumer vodice?
(2,5mm jsem uvedl prumer zily) Neuvadel jsem prurez jadra.
Navic se, myslim opravnene, domnivam, ze i kdyz zvolim vetsi prurez jadra optimalne takovy, aby se vytvoril dostacujici pocet zavitu, kvuli potrebne hodnote vystupniho napeti, tak ze konstrukce stejne neresi prudky ohrev izolace vodice.
Jaky mas na to nazor?
BOBOBO

#66 Příspěvek od BOBOBO »

Chápu Tě , ale fyzikální zákony platí . Chce to průřez minimálně 10mm2 . A i tak to je na dvojku elektrodu . Proudové zatížení vodiče se nedá jen tak obejít .
seastorm

#67 Příspěvek od seastorm »

Jen takovy maly vypocet bez proudove hustoty a tepelnych ucinku, ciste geometricky:
S=PIxr2
S pro prumer vodice D - pevny zily - dratu:
kde D=2,5mm z toho 1/2 = 1,25mm tj. D/2
--------------------------------------------------
S=3,14x(1,25na2)
S=4,906 mm2 po opravě! díky za upozornění!
==============================

Vezmu li v uvahu jakykoli silnejsi Cu plny vodic, predpokladam,ze v nem vznikne stejne velmi vysoky tepelny ucinek, ze to nemuze "bezna" izolace vydrzet.

Premyslim, co tam nacpat za vinuti. Wolframovy vodic opredeny silikonem asi.... ten se ale bude lamat...
Naposledy upravil(a) seastorm dne 14 pro 2009, 22:11, celkem upraveno 1 x.
BOBOBO

#68 Příspěvek od BOBOBO »

Máš recht , ale já jsem ten sec vinul páskem s textilní izolací a proimpregnoval ho lakem a funím na něj větrákem . Přesto nemohu v jednom ricu vyvařit více jak jeden dvojkový drát . To je to "oběhnutí" průřezu . Pokud by jsi ho chtěl více zatěžovat , musíš do takovéto technologie a ještě lépe do většího průřezu . Pro důkaz , že 2 MOTy vaří , to stačí i tak , jak jsi provedl . Ať se Ti daří .
stasek

#69 Příspěvek od stasek »

Seastorm: Jistěže jsi počítal špatně, samozřejmě drát průměru 2,5mm nemůže mít průřez 9mm2, to je blbost, ten tvůj výpočet je totiž špatnej,vzoreček máš dobře, výpočet špatně. Projdi si to ještě jednou. Mělo by ti vyjít necelých 5 mm2. A to je na svařování pochopitelně málo.
seastorm

#70 Příspěvek od seastorm »

dekuji staskovi a BOBOBOvi!
tak jsem provedl jeste pokus s 2,5mm licnou :-)), ktera se dala sehnat se silikonovou buzirkou.

Dva MOTy jsem chladil dvema ventilatory
svaril jsem s tim hezkou housenkou dve matice na hrideli
pak jsem heftnul Icko k Icku

a pak uz jsem videl jak tmavne izolace
mozna ze by se nechal sehnat vodic s prurezem 10mm2 se silikonovou izolaci a pak by to chtelo 4 MOTy minimalne pro dosazeni potrebneho mnozstvi zavitu a Uvystupniho.
Dingo7

#71 Příspěvek od Dingo7 »

A nebo koupit normální svářečku a nesrat se stakovým nebezpečným bastlem a čas věnovat na něco užitečnějšího.
BOBOBO

#72 Příspěvek od BOBOBO »

Náhodou tiše závidím možnosti bastlu dnes . Dříve jsme se k takovýmto výkonovým součástkám zadarmo nedostali . Jinak nezapomeň , že 4 MOTy Ti dají nejenom vyšší napětí , ale i výkon a ten už budeš MUSET reguloval . Na svarforu byla i svářečka ze šesti MOTů . To zapojíš vždy po dvou na fázi a usměrníš . No a třífázové směrnění je skoro ss proud . Ale chce to 6 stejných . Pak Ti ani slabší sekundár nevadí , podělí se tři větve .
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“