Problém s čerpadlem

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
markoni
Kontaktovat uživatele:

Problém s čerpadlem

#1 Příspěvek od markoni »

Zdravím
Mám takový problém s čerpadlem pro nucený oběh jestli má na fungování vliv jestli je v kolmém nebo v vodorovné pozici? díky.
Naposledy upravil(a) markoni dne 19 pro 2009, 09:14, celkem upraveno 1 x.
kbulda

#2 Příspěvek od kbulda »

Téměř všechna oběhová čerpadla musí být osazena tak, aby hřídel byla vodorovně
markoni
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od markoni »

Zdravím
Já že jen které je umístěno vodorovně tak jsou s tím problémy tak mě napadlo jestli to nemá vliv na funkci toho čerpadla přikládám náčrtek díky
Přílohy
Cerpadlo.JPG
(2.75 KiB) Staženo 150 x
Dikobraz

#4 Příspěvek od Dikobraz »

Záleží na typu čerpadla a co doporučuje výrobce.. Viděl jsem desítky čerpadel namontovaných vertikálně i horizontálně a fungovaly dobře.
Mirda

#5 Příspěvek od Mirda »

To se neroztočí nebo je hlučné?
markoni
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od markoni »

Mirda píše:To se neroztočí nebo je hlučné?

Zdravím
čerpadlem které je vodorovně bývá občas potíž se nechce roztočit, rozběhový kondenzátor je dobrý ale už vyměňovaný!!!.díky
kbulda

#7 Příspěvek od kbulda »

Rozebrat, zkontrolovat, vyčistit.
Jindra2

#8 Příspěvek od Jindra2 »

Jak už bylo řečeno, hřídel musí být vodorovně, jde o mazání ložisek, aby se do nich dostala voda, která je mazá.
Jindra
fero7

#9 Příspěvek od fero7 »

Skus prilozit na rozbeh este jeden kondenzator. Spolu kludne aj 2x vyssia hodnota.
Ak ma problem s rozbehom a je aj hlucne, aspon obcas, alebo nema cisty tichy chod, tak to vyzera na loziska.
Po vybehani klesne rotor a sucha o stator (Staci nejaka 0,1mm).
Artaban001

#10 Příspěvek od Artaban001 »

Nazdar. Většina oběhových čerpadel má "plovoucí rotor".Mezoi rotorem a statorem je tenká přepážka z nějakýho nemagnetického plechu. Rotor je zaplavenej vodou a ložiska jsou konstruovaný tak, že pokud se hřídel točí, rotor je na "vodním polštáři"

Vzadu je takovej plastovej šroub. (hovořím o čerpadle, který je namontovaný a mělo by fungovat). Ten plastovej šroub klidně vyšroubuj a prohlídni si tu díru. V ní by jsi měl vidět konec hřídele se zářezem na šroubovák. Zkus tu hřídel šroubovákem protočit jednak v klidu, a druhak pod "proudem"
Klidně můžeš na obě strany. Pokud je čerpadlo pod "proudem" a hřídelí se dáří točit jedním směrem snadněji, je přidřený.
Raději se nepokoušej čerpadlo sám opravovat, je problém usadit zpět tu vložku, musí se vyměnit (ta přepážka z nemagnetického plechu) a měla by se dělat tlaková zkouška. Upozornili mě na to i v servisu, kde jsem to nechal přezkoušet..

Jo, a k tomu plastovýmu šroubu - Po vymontování lehce prolíná a odkapává voda, je třeba s tím počítat
dajda

#11 Příspěvek od dajda »

Zdravím
Hřídel čerpadla musí být ve vodorovné poloze,aby nedošlo k zavzdušnění keramického ložiska (je mazané vodou),šroub vzadu slouží k ovzdušnění nebo povolení hřídele pro rozběh-po delší odstávce ,ale vždy je nutno čerpadlo vypnout,pozor taky na kavitaci.Dávat rozb.kondenzátor vyšší hodnoty nemá opodstatnění,neřeší příčinu problému.
Pokud chceš opravit hlučnost,stejně musíš mít k dispozici nové ložisko a těsnící O-kroužky a mám pocit ,že jako náhr.díl ti to prodají dost draho.
Kdyby si chtěl funglovku za velmi lidovou cenu mohu zaslat.
dajda

#12 Příspěvek od dajda »

dajda píše:Zdravím
Hřídel čerpadla musí být ve vodorovné poloze,aby nedošlo k zavzdušnění keramického ložiska (je mazané vodou),šroub vzadu slouží k ovzdušnění nebo povolení hřídele pro rozběh-po delší odstávce ,ale vždy je nutno čerpadlo vypnout,pozor taky na kavitaci.Dávat rozb.kondenzátor vyšší hodnoty nemá opodstatnění,neřeší příčinu problému.
Pokud chceš opravit hlučnost,stejně musíš mít k dispozici nové ložisko a těsnící O-kroužky a mám pocit ,že jako náhr.díl ti to prodají dost draho.
Přílohy
image1.jpg
(112.43 KiB) Staženo 370 x
fero7

#13 Příspěvek od fero7 »

dajda píše:Dávat rozb.kondenzátor vyšší hodnoty nemá opodstatnění,neřeší příčinu problému.

Prekrútil si to, čo som ja napísal. Ale nevadí.
Neviem či máš kopletný sortiment čerpadiel za ľudovú cenu (zatiaľ neboli uvedené žiadne bližšie údaje).
Ale jedno ľudové by som zobral aj ja.
UPC40-120, 1-fázové.
dajda

#14 Příspěvek od dajda »

Feri nic osobního v tom nehledej.Co se týče bližších údajů,je fakt že uvedeny nebyly,v tomto případě jsem si myslel,že by mohlo jít o oběhovku do RD.Co se týče tvého čerpadla,potřebuji bližší údaje,ale pokud by mělo jít o Grundfos,tam znám řadu UPS (UPC mi nic neříká,nevím nehledal jsem),ale pokud tam bude čerpadlo vyšších výkonů,tak nahradit lze (Grundfosi nedělám),ale už ne za lidovku,bohužel.
BOBOBO

#15 Příspěvek od BOBOBO »

Jestli ho již rozebereš , kontroluj hladkost čepů v ložiscích , případně vylešti a jen pro zajímavost , měl by jít otočit stator o 180 a pak jsou projetá místa v ložiskách nahoře . Minimálně by jsi mohl životnost čerpadla prodloužit .
Odpovědět

Zpět na „Poradna“