Vymena akumulatora v aute
Moderátor: Moderátoři
Vymena akumulatora v aute
Chcem sa opytat,ako to je s novo zakupenymi aku.Je potrebne ich nabijat po zakupeni?Alebo ju mozem dat do auta,ktore nakopnem cez kable a nabit ju z alternatora?Nepridem o kapacitu?
Mozno blbe otazky,ale ja nemam nabijacku a potrebujem mat auto cim skor k dispozicii.Za reakcie vopred dakujem.
Bohužel, některé alarmy a autorádia tvrdé odpojení baterie zablokuje/zakóduje, takže po obnovení dodávky proudu je nutno provést některá odkódování. Dobrý mechanik to řeší pomocnou baterií nebo dílenským síťovým zdrojem (ne obyčejnou nabíječkou!) - připojí takový zdroj do zásuvky v autě (trvale připojené k rozvodu stejně jako alarm atd.) a až potom odpojí hlavní palubní baterii. Vše při zhasnutém motoru samozřejmě. Pomocný zdroj zamezí zablokování alarmu a další elektroniky. Do auta se pak vloží nová hlavní baterie a po jejím připojení se pomocný zdroj může odpojit - pohotovostní odběr se bude dál krýt z nové baterie.
K tomu "novému akumulátoru od souseda" - ten akumulátor je na 90% mrtvý, protože za půl roku bez dobíjení jej samovybíjecí proces úplně vyžral - a protože bez dobíjení se okamžitě spouští sulfatace desek, bude životnost takového akumulátoru i v případě, že by se ho podařilo oživit regeneračním dobíjením hodně zkrácená. U olověného akumulátoru libovolného provedení platí poučka, že nemá zůstávat déle jak 2 měsíce bez dobíjení a případného dolití elektrolytu. Zkusit ho zregenerovat můžeš, nic za to kromě času nedáš - podívej se na tuto stránku, jeden z možných regeneračních nabíječů jsem tam nakreslil: http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... c&start=30 . Jinak doporučuju pročíst celé to vlákno, protože je tam vše hodně podrobně vysvětleno - co, jak, proč atd.
A kutilmile - nelituju tě
měl bych dotaz chlapi.
Jak poznám že moje autorádio bude chtít po odpojení baterky kód?
Rád bych hodil baterku na nabíječku, je 4 roky stará, v novém garážovaném autě, ale jezdím jen 6km denně tam a 6km zpáky. Zatím točí dobře, ale pro sichr. Ale chtěl bych radši odpojit baterku od auta, aby se náhodou třeba při poruše nabíječky nezničil palubní počítač přepětím.
V manuálu od mé fabie je psané, že se při odpojení baterky vynulují budíky,
budu muset znova nastavit dorazy oken a právě že se zamče i autorádio.
Mám rádio nové zároveň s autem, ale nikde v krabici ani manuálu od rádia není kód napsaný.
Pomohlo by již výše zmiňované připojení stabilizovaného zdroje nastaveného cca na 12.5V přes autozapalovač? Nebudou se tam nějak hádat země při připojené baterce i zdroji?
Díky za rady.
K tomu autorádiu - jestli to máš tovární, tak moje servisní knížka & manuál hovoří o "komfortně zakódovaném autorádiu, které si načte kód z palubního počítače a uloží si ho - po obnovení dodávky proudu si ho pouze porovná a pokud souhlasí, nic odkódovávat není potřeba". Což má být ochrana proti použití v jiném autě, kde ty kódy nebudou souhlasit a rádio bude chtít zadat správný kód. BOBOBO určitě řekne víc detailů.
A kutilmile - nelituju tě
V garáži stojím cca 1.5m od zásuvky, takže problém s připojením zdroje nebude, doufám že zvládne při 12V ten 1A
Děkuji.
Jezibabak píše:Zdravím,
měl bych dotaz chlapi.
Rád bych hodil baterku na nabíječku, je 4 roky stará, v novém garážovaném autě, ale jezdím jen 6km denně tam a 6km zpáky. Zatím točí dobře, ale pro sichr. Ale chtěl bych radši odpojit baterku od auta, aby se náhodou třeba při poruše nabíječky nezničil palubní počítač přepětím.
Mám rádio nové zároveň s autem, ale nikde v krabici ani manuálu od rádia není kód napsaný.
Pomohlo by již výše zmiňované připojení stabilizovaného zdroje nastaveného cca na 12.5V přes autozapalovač? Nebudou se tam nějak hádat země při připojené baterce i zdroji?
Díky za rady.
Jenom chci dodat proč se bát připojení nabíječky.
Porucha může být i u zdroje .
Jakou máš jistotu u zdroje ?
souba píše:Jezibabak píše:Zdravím,
měl bych dotaz chlapi.
Díky za rady.
No to je vlastně fakt, to tam radši narvu tu baterku, doufám že se mi podaří půjčit od známého, má 2 z UPS, 12V a asi 6Ah, tak je tam prdnu paralelně.
Jezibabak píše:souba píše:Jezibabak píše:Zdravím,
měl bych dotaz chlapi.
Díky za rady.
No to je vlastně fakt, to tam radši narvu tu baterku, doufám že se mi podaří půjčit od známého, má 2 z UPS, 12V a asi 6Ah, tak je tam prdnu paralelně.
Pokud chceš mít 99,99 % jistotu tak si nejdříve ověř kapacitu baterie,kterou budeš připojovat :
1 hustota elektrolitu napoví nejvíce (mám s tím nejlepší výsledky )
2. zatížit aspoň min. 8A a měřit pokles napětí. Napoví hodně o stavu .
3.potom baterii nabit a opakovat bod č.1 a 2
4.potom připojit paraelně a okamžitě odpojit původní .
Poznámka k bodu č.4. přidelším paraelním připojením se baterie vybíjí vzájemně.
Asi jsem nenapsal správnou formulaci tak mě za to nebijte.
Samozřejmě se jedná o baterie do osobních aut max.70 Ah.
U nákladních aut řádově 100Ah. je potřeba hodnoty samozřejmě zvednout..
Pokud nejde o život není kam spěchat.