Jakou máte anténu na VKV?
Moderátor: Moderátoři
Jakou máte anténu na VKV?
Ale jakou anténu na VKV? Když jsem si všiml, že hraje na kus drátu, rovnou jsem slučovač doplnil o propust VKV (a zádrž z ostatních vstupů). Proměřené to mám, ze vstupu slučovače až do konektoru R na zásuvce, útlumová nelinearita v celém pásmu VKV je max. 1dB. Přemýšlel jsem jakou anténu. Směrová podle mě nemá cenu, stanice, které poslouchá jdou hned ze tří směrů a pokrytí signálem je dobré. Tedy kruhový dipól? Ten se dnes dává všude-ale přitom se nekouká na to, že řada VKV vysílačů má pouze vertikální polarizaci. Podařilo se mi při různých výletech pár VKV vysílacích antén odhalit-vždy to byl vertikálně orientovaný dipól. Směrovou anténu jsem viděl snad jen jednou, na Komáří Vížce (Evropa2), tam jde ale o to, směrovat signál na přilehlé město Teplice a nevysílat zbytečně do sousedního Německa, kde by o poslech českého rádia nebyl moc zájem.
Nebylo by nakonec technicky nejsprávnější použít kruhový dipól pro horizontální příjem, koupit druhý dipól, ten narovnat (nebo sehnat rovný) a nainstalovat vertikálně? Oba signály potom sloučit dohromady širokopásmovým slučovačem (zde druhá anténa nepřijímá znehodnocený signál jako u TV, pouze signál slabší vzhledem k opačné polarizaci) a výstup zapojit do vstupu VKV na slučovači?
Je zajímavé, jak málo lidí tento problém řeší a hraje radši na kus drátu i přesto, že se příjem rozlaďuje, jakmile se přiblíží k této náhražkové anténě.
Rekl bych ez ve tvem pripade (silny signal, prijem z vice smeru) byc hto videl na kruhovy dipol a polarizaci zvolit podle toho, kde to bude hrat lepe.
Pro 100% kvalitní příjem bych se asi porozhlédl po satelitní soupravě. Tam pochopitelně malá česká lokální rádia nejsou, ale vzhledem k tomu, jak se v nich "vylepšuje" zvuk všelijakými procesory, stejně pro kvalitní poslech nepadají v úvahu. Programovou náplň nechám bez komentáře