Převodník F/U LM331

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
vladom

Převodník F/U LM331

#1 Příspěvek od vladom »

Potřeboval bych poradit. Obvod LM331 podle datasheetu dovede převádět frekvenci na napětí. Základní zapojení je 10kHz = 10V. Potřeboval bych upravit zapojení 1kHz = 10V. Nevím které součástky je třeba pozměnit. Poradí někdo?
Atlan

#2 Příspěvek od Atlan »

tu su niejake aplikacne poznamky nieco by tam malo byt :D

http://www.national.com/mpf/LM/LM331.html#Documents
vladom

#3 Příspěvek od vladom »

To som čítal, ale nič som nenašiel. Ide o to, že mám hotový plošák, zariadenie je funkčné, ale nevyhovuje mi. Bolo to z poľských stránok ako prevodník PWM na 0-10V pre Mach3. Ja používám Emc Linux. Pohon vretena má vstup 0-8V. Nechcem 10x letovať a zničiť plošný spoj, ktorý sa mi zasa raz podaril.
Naposledy upravil(a) vladom dne 23 pro 2009, 20:18, celkem upraveno 1 x.
radekrd
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od radekrd »

V datasheetu je na to vzorec http://www.national.com/ds.cgi/LM/LM331.pdf strana 10. Tak změň příslušné součástky (asi Ct, Rt).
vladom

#5 Příspěvek od vladom »

To že se asi má změnit Rt, Ct jsem z toho vzorce pochopil, ale nevím v jakém rozmezí se můžu pohybovat - Rmax - Rmin, Cmax - Cmin a taky jestli mám měnit ten výstupní kondenzátor, popř odpor který je paralelně k němu. Jednoduše jsem myslel jestli neexistuje nějaká tabulka jako např na časovač 555.
AmarokCZ
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od AmarokCZ »

Naprosto vše co potřebuješ je v datasheetu, stačí umět číst.
Výstup je schopen dát proud 10 až 500uA, z tohoto vyplývá rozmezí hodnot odporu Rs, RL je libovolný tak aby bylo napětí na výstupu dle požadavku konstruktéra. Rt tak aby jím neprocházel nadměrný proud, řekněme víc než 4700Ohm, Ct taky libovolně, ale ne moc málo, takže zhruba víc než 1nF.
Pro 1KHz ~ 10V je vhodná kombinace např. Ct 100nF, Rs 10K, Rt 10K, RL 47.85K (odpor + trimr).
vladom

#7 Příspěvek od vladom »

Angličtina není moje hobby, děkuji za rady, v týdnu to vyzkouším a dám vědět jak to dopadlo. Mezitím jsem stihnul zbastlit jiný převodník.
vladom

#8 Příspěvek od vladom »

Zkusil jsem vyměnit součástky podle doporučení - kombinace Ct 100nF, Rs 10K, Rt 10K, RL 47.85K. Převodník funguje jak má, nemusí se měnit ani Rs, RL, dokonce ani Ct (Rt), stačí jenom zvětšit odpor Rt, nebo zvýšit kapacitu Ct. Nedalo mi to a naposledy jsem vytáhnul osciloskop a zjistil, že výstup ze zařízení je PWM 100Hz a mění jenom mezeru mezi pulzy ne kmitočet. Takže převodník funguje jak má, ale je mi naprd. Používám ten druhý. Díky.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“