Grundig, šasi CUC1836 - jaký pozistor?

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
bobecek
Kontaktovat uživatele:

#31 Příspěvek od bobecek »

Cívky jsou připojeny přes konektor do šasi, bez jeho odpojení by jsem se nedostal k pozistoru, který je na desce s ovládacími tlačítky na předním panelu.(krátké přívodní dráty právě k těm vychylovačkám.) Samozřejmě jsem tam nic neletoval, knk. jsem vysunul a po vytažení pozistoru opět nasunul. Myslel jsem ale, že by mohli být uvolněné kolíky v šasi, přes které se ten knk. zapojuje. Zdá se mi totiž divné, že ten obraz jde tak 10min a po té to udělá viz ten obr.
jurill

#32 Příspěvek od jurill »

SVTV píše:"Já věděl že to neprojde, já to jenom navrhoval" (W+H) :-)

Zle si ma pochopil, tvôj nápad je celkom reálny. Nemyslel som to ironicky, že do neho búchali. Stáva sa, že kvôli stuďáku najprv klopkajú a potom začnú búchať.
Teraz ma napadlo - to je fotené pri akom signáli? Ide nejaká stanica a po 10 min. naskočí nafotený obraz?
bobecek
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od bobecek »

Do tv nebouchali ani neklepali, normálně fungovala. Vypnuli ovladačem a ráno již nezapli. Přepálená pojistka (úpně černá). První co jsem měřil, bylo BU ve zdroji. Všechno ale bylo v pořádku, jsou tam dokonce i pojistky ve tvaru kondenzátoru na každé napětí všechny v pořádku. Chvíli mi trvalo než jsem přišel na to, že to způsobuje ten pozistor ve skratu. Po vyjmutí jsem TV zapnul, vše běželo cca 5min, tak jsem to složil. Po zapnutí bylo také vše OK, se signálem na ct1, po cca 10min obr viz to foto.Vypnul, zapnul přes DO a zase po 10min tohle. Samozřejmě ten pozistor tam teď není, čekám až dojde, ale tohle se mi stejně nějak nezdá.
Duvsan

#34 Příspěvek od Duvsan »

Otvor ju, hľadaj studenty a či sa niečo nehreje. Môže byť, že ten telkáč vie o tom termistore?
masar

#35 Příspěvek od masar »

Udělej takový pokus, zapni tv po vychladnutí a nastav ihned minimální jas a kontrast a testuj dobu, než to udělá při tomto nastavení. Totéž udělej pro max. jas a kontrast. :wink:
jurill

#36 Příspěvek od jurill »

A zvuk ide? Na skúšku tam môžeš nahodiť aj nejaký iný pozistor.
fero7

#37 Příspěvek od fero7 »

Duvsan píše:Otvor ju, hľadaj studenty a či sa niečo nehreje. Môže byť, že ten telkáč vie o tom termistore?

To nieje najnovšia práčka so šiestým zmyslom!
jurill

#38 Příspěvek od jurill »

fero7 píše:To nieje najnovšia práčka so šiestým zmyslom!

A vieš, že niektoré Sony majú demagnetizáciu riadenú mikroprocesorom?
fero7

#39 Příspěvek od fero7 »

jurill píše:A vieš, že niektoré Sony majú demagnetizáciu riadenú mikroprocesorom?

Skús to rozobrať bližšie. Možno mu to pomôže.
bobecek
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od bobecek »

kondik píše:a čo s tým má spoločné BU ?

Nic, po té pojistce černé mě to napadlo, že to bude zdrojem, proto to měření BU. Pozistor došel, vyměnil jsem jej a výsledek stále špatný. Několikráte zapnuto po vychladnutí pozistoru.
Měřil jsem proud demag. cívky při zapnutí TV a byl cca 0,4A a rychle padal a ustalil se na 20mA. Pokud jsem to zapnul hned krátce po vypnutí tak byl asi 0,1A a zase klesal rychle cca 1vteřina a byl 20mA. Odpor cívky je 28ohm. Přikládám foto monoskopu, střed obrazu je v pořádku, okraje barevně špatné. Dokonce jsem demontoval i repra u obrazovky a bez výsledku.
Kde by mohl být problém?
Přílohy
TV.jpg
(28.21 KiB) Staženo 115 x
Robosand

#42 Příspěvek od Robosand »

Pokiaľ je maska v poriadku, tak pomôže externá demagnetizácia. Inak, po zapnutí TVP pri studenom pozistore vznikne prúdový impulz asi 40A.
P.S. Možné farebné škvrny pri nefunkčnosti demagnetizácie sa kontrolujú pri signále "biela".
Robo...
bobecek
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od bobecek »

Měřil jsem ten proud multimetrem, ale takový ráz tam nebyl, při zapnutí nebylo ani nic slyšet. Zapojil jsem jen to bez šasi, když jsem to měřil. Při klasickém zrnění bez signálu jsou okraje jen velmi nepatrně zbarveny.
bobecek
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od bobecek »

Takže jsem to zkoušel odmagnetovat trafo pájkou, při natočení v určitém úhlu je obraz dobrý v daném místě, po oddálení je to opět stejné, takže to bude pravděpodobně tou deformovanou maskou obr. TVP byl prý údajně tažen po schodech ze 3. poschodí.
Robosand

#45 Příspěvek od Robosand »

Ja by som to s multimetrom neriskoval.
Inak, s digitálnym multimetrom aj s vyšším rozsahom to nezmeráš, impulz totiž trvá krátko. Na meranie potrebuješ analógový (ručičkový) kliešťový ampérmeter.
Robo...
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“