Osciloskop C1-94
Moderátor: Moderátoři
Osciloskop C1-94
Předem díky.
Je to u všech stejné.
Tady máš na jiném osciloskopu překlad symbolů:
http://www.eldos.xf.cz/sekce/manualy/ma_oscilN313/USSR-N313.jpg
Tady je schéma, i když rusky:
http://www.radiotechnikatabor.cz/tesla/C1-94.pdf
Bez plynule proměnné časovky se dá obejít snadno. Kdyby ti to moc scházelo,uvědom si, že za ty peníze nemůžeš čekat plnou výbavu. Léta jsem s C1-94 vystačil i bez této fičury. Přepínací poměr časovky cca 1:2, řada "1-2-5-10" je dostatečně jemný. Při plynulé změně (nezkalibrovaná časovka), neznáš údaj o čase (kmitočtu).
Pokud budeš požadovat více funkcí, budeš si muset pořídit něco lepšího(a taky většinou dražšího).
Uvažuji o připojení externí časové základny.
jade píše:... Když mám na časové základně přepínač v poloze 20 či 30 a rozsah "ms", tak se při doteku na sondu ukáže krásná sinusovka. Ovčem když chci zobrazit signál z oscilátoru asi 30kHz, tak nejsem schopen najít vhodnou polohu knoflíku, ukážou se jen dvě horizontální čáry, v nejlepším případě vyplněné hodně hustým svislým šrafováním...
A nezapomněl jsi pro těch 30kHz přepnout na jiný rozsah časové základny? Perioda je totiž 33us, takže bys měl zvolit rozsah "us".
Hlavně to chce klid na přemýšlení.
Poloha tlačítka AUTO způsobí, že se časová základna spouští ihned po skončení předchozího činného běhu paprsku (volně běžící časová základna).
Poloha tlačítka TRIG způsobí, že časová základna čeká do okamžiku, kdy průběh signálu překročí prahovou úroveň, nastavenou potenciometrem LEVEL.
masar píše:Poloha tlačítka AUTO způsobí, že se časová základna spouští ihned po skončení předchozího činného běhu paprsku (volně běžící časová základna).
Kdyby tohle byla pravda, jak je možné, že se i v poloze AUTO signál na stínítku zastaví, přesto, že nemá periodu soudělnou s dobou rozmítnutí paprsku?
Andrea píše:Kdyby tohle byla pravda, jak je možné, že se i v poloze AUTO signál na stínítku zastaví, přesto, že nemá periodu soudělnou s dobou rozmítnutí paprsku?
To co jsem napsal platí pro nezasynchronizovaný průběh. I v režimu AUTO je ve funkci regulace LEVEL, ikdyž podle mých zkušeností nepracuje se stejným výsledkem jako v režimu TRIG. Samozřejmě, že pokud dojde k synchronizaci, je konec s "volným" během časové základny. To je přece princip synchronizace - donutit oscilátor kmitat jinak, než by chtěl, nebo ne?