Využití krokového motoru pro pohon kolového vozítka

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
vasek125

Využití krokového motoru pro pohon kolového vozítka

#1 Příspěvek od vasek125 »

Zvažuji koupi krokových motorů pro kolové vozítko. Vím, že nemají žádnou dynamiku, ale jsou mechanicky nesnadno poničitelný, nepotřebuju brzdy atd. Jen se chci zeptat, jak přesně se tento motor chová pokud začne ztrácet kroky? Zajímalo by mě, zda j při přetíženém zastaveném motoru je na něm nějaký moment. Podle obrázků mi připadá, že by takový motor měl vytvářet moment, ale nepravidelný s cukáním, je to tak?
Mendor

#2 Příspěvek od Mendor »

Přesně tak jak píšeš.
EKKAR

#3 Příspěvek od EKKAR »

Základ je v tom, že ten motor se umí skokově pootáčet o definovaný nejmenší úhel, říká se tomu "krok". Ten je určený počtem pólů a také způsobem řízení. Pokud je taktování řadiče takového motoru dostatečně rychlé, motorek se nezastavuje, ale plynule rotuje. Pokud se za něj zařadí další převody, není "cukání" vůbec registrovatelné. V momentě, kdy otáčky překročí určitou mez, nabude rotor takovou setrvačnost, že i v okamžiku kdy elektronika skokem "ubere" rychlost, otáčky klesají plynule - než se rotor zase "chytí do synchronismu" v souhlasu s přicházejícími impulsy. Otázkou je, jak velký máš ten motor, zda bude svým točivým momentem při určitých otáčkách vůbec schopný tím vozítkem pohnout. A to i po zpřevodování.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
bu2520

#4 Příspěvek od bu2520 »

opravoval jsem . elektrické kolo, kde byl v náboji taky krokáč a halova sonda , k tomu přímo integráč, teď mu nemůžu přijít na jméno který podle té sondy řídil fázi.
vasek125

vasek125

#5 Příspěvek od vasek125 »

A nedala by se nějak pozice nebo alespoň jestli se otáčí zjistit z průběhu proudu/napětí na jednotlivých cívkách?
Sendyx

#6 Příspěvek od Sendyx »

Ne.
Skay
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Skay »

Spíš než krokový motor tak raději brushless. Letecké jsou dosti poddimenzované, je to jednak kvůli snížení hmotnosti a za druhé to množtví vzduchu spolu s konstrukcí motoru to vinutí uchladí. Kdybys tedy koupil nějaký větší např 3kW (velikost pepsi plechovky) a honil ho třeba jen do 500W mohlo by se to uchladit i v tvojí aplikaci
Crifodo

#8 Příspěvek od Crifodo »

kolové vozítko jakých parametrů? reálná velikost pro odvezení někoho nebo nějaký model? nezdá se mi, že by dostupné krokáče měly výhodný poměr hmotnost/výkon ani že by byly výhodné cenově. Navíc složité řízení má-li to k něčemu být a nemožnost rekuperace. Mnohem menší komplikace by měl dobrý ss motor s permanentními magnety.
Sendyx

#9 Příspěvek od Sendyx »

Přesně tak.

Kdysi jsem se trochu zabýval Z42VV141 - hmotnost asi 8kg,

http://www.aukro.cz/item847106345_kroko ... vv141.html

největší krokáč z MEZ. Tenhle drobek umí při optimálních otáčkách poskytovat pouhých 120W na hřídeli, účinnost netuším.
bu2520

#10 Příspěvek od bu2520 »

tak jsem našel ten obvod řízení motoru elektrokola MC33035 a rekuperace, tam byla . Tak že myslím, že ten krokouš není tak špatný nápad . ale musí být na to dělaný. Výhoda beze sporu je podstatně menší tření.
Skay
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Skay »

To ovšem není krokový motor v tom klasickém stylu. Ale jak jsem psal výše. Je to 3-fázový motor s permanentími magnety. Máš to i v popisu toho IO - BRUSHLESS DC MOTOR CONTROLLER. Jinak mám ho taky doma a funguje to bez problémů. Rozchodil jsem na tom motor z HDD :)
Hanizek

#12 Příspěvek od Hanizek »

Jedinou výhodu krokového motoru vidím v tom, že se snadno "brzdí" a není třeba zpětné vazby (software si může kroky počítat sám a z toho odvodit polohu). Jinak už převládají pouze nevýhody...

Pokud to má být pouze model vozítka, mohly by stačit i krokové motory ze starých tiskáren. Jsou zadarmo a lehčím vozítkem by pohout měly.
Síla bez rozumu se vlastní vahou hroutí (Horatius)
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“