Formovat novou LiIon baterii - ano nebo ne?

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Jirka
Kontaktovat uživatele:

Formovat novou LiIon baterii - ano nebo ne?

#1 Příspěvek od Jirka »

Je zapotřebí nové baterie LiIon na počátku používání na nechat formovat, myslím tím nechat je skoro úplně vybít a pak úplně nabít, nebo není?
Jedná se mi konkrétně o baterii v telefonu, pro jeho pažravý displej a obvody se hodí "každá" mAh. A tak proč to případně neudělat, když to k něčemu bude.

Všude čtu něco jiného, ale osobně si myslím, že u LiIon baterií to není potřeba. Co vy na to?
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Obecně články s lithiem se nemusejí formovat, veškeré vrstvy aktivních hmot jsou do článku vloženy již při kompletaci - nemusejí se vytvářet aktivní elektrochemická rozhraní jako například v Pb akumulátoru.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
mi-ro

#3 Příspěvek od mi-ro »

LiIon akumulátory nemají paměťový efekt. Tedy opětovné nabíjení a vybíjení nemá smysl i když to prodejci rádi přibalují jako chytrou radu. Otázka je jestli funguje jakési "zformování" před prvním použitím. Jinak životnost LiIon aku je cca 2-4 roky bez možnosti ovlinit jejich údržbou. Skladování se doporučuje v nabitém stavu na 50-70% v co nejnižší teplotě.
..to bude jen ňákej odpůrek
Jirka
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Jirka »

Tak to se tím nebudu zabývat. Nebudu čekat až do vybití baterie, kdy se telefon ozve. Šoupnu to na nabíječku vždy na noc, jakmile uvidím, že by další den nepřežil.
PCmaniac99

#5 Příspěvek od PCmaniac99 »

Skladování se doporučuje v nabitém stavu na 50-70% v co nejnižší teplotě.

v co nejnižší teplotě... tzn. mužu naspat do mrazáku kde je -20 nebo jen do lednice kde je +8

já jen se mi nezdá že by těch -20 (nebo i míň) přežil
helios

#6 Příspěvek od helios »

PCmaniac99 píše:Skladování se doporučuje v nabitém stavu na 50-70% v co nejnižší teplotě.

v co nejnižší teplotě... tzn. mužu naspat do mrazáku kde je -20 nebo jen do lednice kde je +8

já jen se mi nezdá že by těch -20 (nebo i míň) přežil

Nielen, že by to prežil, ale takto sa (vraj) dá čiastočne obnoviť kapacita odchádzajúceho LiOn-u. V mrazáku. :lol:
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“