Hopla
Moderátor: Moderátoři
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Hopla
Nevíte, jestli se po takovýchto nehodách letadla opravují nebo jdou do šrotu? Asi bude mít pěkně hnuté s rámem, ale přesto by šrotace byla asi drahá sranda. Jak ho vůbec z toho letiště dostanou, když není letuschopné?
Jinak letadlo se dá rozebrat, jako skládačka (zvlášť trup, křídla apod...). Po určitém počtu nalétaných hodin se letadlo do šroubku rozebere, zkontroluje a zase poskládá (pokud tě to zajímá, tak na technet.cz je z takové "rozoborky a zborky" reportáž). Proto si myslím, že do šrotu určitě nepůjde.
Jinak dávám za pravdu Hanízkovi - v konstrukci éra jsou místa, kde je "předprogramováno" možné roztržení nebo deformace při podobných excesech - jde o to, aby se silové namáhání "vybilo" deformací lehce vyměnitelné konstrukční skupiny a nešířilo se dál do konstrukce draku éra. Takže v podobném případě to "odse.re podvozek" - ten se přinejhorším odtrhne od kotevních bodů na draku. Havarovaný "pták" se následně zdvihne jeřábem, podloží pomocnými podvozky podobně jako vykolejený železniční vagón a na nich se odvleče do hangáru, kde se "podšprajcuje" do správné polohy montážní konstrukcí a může se vesele posuzovat poškození, případně rentabilita opravy...
Sám jsem se nedávno divil, když jsem se při nástupu do Boeingu 737-800 opřel o plášť éra hned vedle dveří - a ten "plech" (kdoví jestli je to ještě plech a ne nějaký kompozitní laminát...) se naprosto regulérně prohnul snad ještě víc než při podobném opření se o blatník auta... Ale ve vzduchu se to udrží a lítá to dnes a denně...
A kutilmile - nelituju tě
Ta představa že ze zmuchlaného trupu se vymontuje funkční autopilot nebo hydralická čerpadla a osadí se jinam, musí být pro cestující veřejnost taková uklidňující. Možná to tak nízkonákladové společnosti fakt i dělají. Než se pak při nějaké mezní vibraci nebo zatížení uklepe něco, co předchozí havárie načala a co uniklo servisní prohlídce.
Andrea píše:EKKAR píše:Andreo, rozborku éra "vzryvčatkou" dělali ...
Jo to je možný, že to byl jen pokus, jen mi to nějak utkvělo v paměti.
Já vím, že o tom byl v 90.letech dost obsáhlý článek tuším v Květech nebo v Reflexu - nejdřív zkoušeli, kolik trhaviny je potřeba na udělání díry do trupu - s hrůzou zjistili, že stačí ani ne 10 deka - viz B-747 PanAmu nad Lockerbie, případně příslušný díl Bořičů mýtů (Mythbusters) na Discovery...
A pak ještě řezali směrovými "lanovými" náložemi křídla od trupu a nakonec trup samotný na kusy - používali běžný "červený" Semtex a konopný provázek...
http://www.youtube.com/watch?v=BHjl0rLKoqw
porcuje to pěkně...
BTW někde jsem čet, že konstruktéři letadel nepoužívají leteckou dopravu
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
P.S. Kdy u mě zazvoní páni v černém
Sorry za OT.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]