Bernard píše:...U sinusové od 0 do T, ale za diodou na zátěži jen od 0 po T/2, od T/2 do T je nulové.
On proud je od T/2 do T nulový, na obou stranách diody.
Moderátor: Moderátoři
Je to trochu matoucí, označovat účiník cos fi, i když tam nejsou harmonické průběhy a úhel fi nemá vlastně žádný smysl. Nám říkali, že i přesto se to tak značí, takže jsem to použil. Je ale možné, že teď už se to tak neznačí. Možná se už i odlišují různé účiníky, jak píše Andrea. Já nevím, není to můj obor. Každopádně, jde jen o názvosloví, na věci samotné se nic nemění - při účiníku 0,70 tak nějak využívám vedení jen na 70%.Bernard píše:Já jsem (a Hill asi taky) ze staré školy, elektriku jsme brali jako součást fyziky. A tak je mi proti srsti mluvit o cos fí tam, kde nejsou harmonické průběhy, dokonce ani střídavý proud u toho jednocestného usměrnění.
Myslím, že ji tam má. Is je střední hodnota proudu, tedy zároveň efektivní hodnota stejnosměrné složky. Iz je efektivní hodnota základní harmonické. Ih je efektivní hodnota ostatních harmonických. Pak Iv je výsledný proud i včetně Is, tedy stejnosměrné složky. Podle mě to má docela dobře. Akorát tam počítá Uv, což je efektivní napětí na odporu, které je mu k ničemu. Naštěstí ho asi nikde nepoužívá, ale je hloupé, že to tam moc nezdůrazňuje, co to vlastně je. A pak má docela chaos v těch dvou vzorcích se sumama (Q=..., D=...). To je nějaký nesmysl, ale dál to pak počítá dobře. Taky moc nechápu, co má být střední činný výkon Ps, když je závislý na x. Jestli tím myslí okamžitý, tak proč tomu říká střední? To je asi taky nějaký blábol. Mně to přijde, že to má v základu dobře, ale k tomu pár blbostí. Pro mě je informace pouze to, že celkový účiník značí lambda. Tak se to snad tak značí.Bernard píše:On ten Fourierův rozvoj má i nultý člen, stejnosměrnou složku, ta by se tam logicky hodila, ale má ji tam pan profesor? Kdepak, ...
Andrea píše:Tak ještě jeden pokus, graficky.
....
piitr píše:Myslím, že ji tam má. .......Bernard píše:On ten Fourierův rozvoj má i nultý člen, stejnosměrnou složku, ta by se tam logicky hodila, ale má ji tam pan profesor? Kdepak, ...