Teploměry DALLAS DS18B20
Moderátor: Moderátoři
Teploměry DALLAS DS18B20
Má někdo s takovým připojením praktickou zkušenost? Jak dlouhý vodič a kolik čidel lze takto provozovat?
1) Sehnat si měřič kapacit
2) Změřit si kapacitu vedení při větší vzdálenosti
3) Všimnout si, že odpor u čidel je 4K7
4) Použít vzorec pro výpočet časové konstanty T=R*C
5) Podívat se do datasheetu, jak rychlé jsou bity a časy při přenosu u DS18B20
6) Uvědomit si, že základní fyzikální (v tomto případě elektrotechnické) zákony nemůžu porušovat ani já
7) Zvolit jiný postup přenosu dat nebo měření teploty
A kutilmile - nelituju tě
Bohužel, problém je v tom, že jsi vůbec nepochopil, o co tady jde. To není akademická debata. Pouze jsem ti vysvětlil, odpověď , kterou jsi sám napsal. Těch 5 metrů, na které ti to funguje, je tak odhadem maximum při daném kabelu. Pokud se nad tím zamyslíš, pochopíš, že nikdo na světě při stejné kabeláži nedokáže nic lepšího. Ve vzorečku, který jsem ti napsal můžeš jenom:
a) Zmenšit R - podívej se do datasheetu, co ti DS18B20 povolí,
b) Zmenšit C - použitím jiných kabelů s menší vlastní kapacitou.
Tím tu vzdálenost částečně natáhneš. V každém případě platí, že DS18B20 není určený pro přenos signálu na dlouhé vzdálenosti!
P.S. A rada na závěr, před tím než něco napíšeš, zkus se zamyslet nad tím, na co reaguješ.
Na desítky metrů bych si s ohledem na spolehlivost netroufal signál z DS18B20 tahat. Nejsi-li moc zkušený a musíš měřit teplotu na velké vzdálenosti, pak si najdi jiný způsob měření.
Vždy by se mělo vycházet ze zadání s dostatečnou rezervou parametrů
P.S. A neodpustím si drobné dloubnutí: Alespoň základní znalosti elektrotechniky jsou při programování mcu téměř nezbytné. Jinak je to trápení sama sebe i okolí. Tak se toho neboj a statečně do toho...
Teploměry DALLAS DS18B20
- Přílohy
-
ds1820.JPG- (9.87 KiB) Staženo 243 x
Takže mám dvě možnosti:
1. napájet čidla během měření přes spínací tranzistor
2. zapojit to celé 3 drátově
http://www.maxim-ic.com/app-notes/index.mvp/id/148
A este niekde inde bolo popisane len uz neviem najst.
datel12 píše:Tak jsem to podle rad proměřil a při délce vedení 40m vychází odpor 4,3 ohmu a kapacita 2,13 nF takže zpoždění vychází, pokud dobře počítám 9,1 ns.
To je hezký výpočet, ale za odpor je potřeba dosadit hodnotu toho pull-up odporu + odpor vedení, nikoliv jen odpor vedení. Rázem budeš o řád jinde.