TESLA TTV M1413TM, chassis 11AK36

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
krelij1

TESLA TTV M1413TM, chassis 11AK36

#1 Příspěvek od krelij1 »

Zdravím,
u televizoru TESLA TTV 1413 TM 37cm (ve skutečnosti VESTEL CHASI 11AK36) se objevila sporadická závada - zúžení obrazu do pruhu o výšce cca 5 cm na dobu zhruba 10-15 vteřin. Navenek se závada jeví jakoby paprsek cca 200 řádků projel najednou - okraje středového pruhu jsou výraznější, potom projel kus obrazu a na spodním okraji opět 200 řádků zobrazil přes sebe. Tomuto jevu předcházejí nepravidelné černé horizontální pruhy o šířce 1mm, které již zde byly řešeny, ale zaráží mne sporadický charakter závady - přibližně 1x za den.
Součástky na desce se zdají být nepoškozeny, strana spojů vypadá bez studeňáku i bez poškození, pouze jsou začernalá místa u extrémně zahřívaných součástek.
Nemá někdo tip na co se zaměřit? má cenu vyměnit obvod vertikálního vychylování (TDA8174AW), příp. okolních součástek?.
Za nápady předem děkuji.

Přesunuto, pokračujte zde. Killroy
krelij1

#2 Příspěvek od krelij1 »

Žádný nápad, postřeh nebo cenná rada z praxe?
masar

#3 Příspěvek od masar »

Můj tip je studeňák. Nejčastěji přímo na IO :wink:
krelij1

#4 Příspěvek od krelij1 »

Ať desku prohlížím ze kterého chci úhlu, studeňák ne a ne objevit.. Zato se mi dnes podařilo ukořistit fotku jak se závada projevuje. Prostřední pruh není vůbec zdeformovaný - vertikání vychylování by tedy mělo plnit svou funkci správně, pouze paprsku se z nějakého důvodu nechce do správné výchozí pozice.. Leda že by odcházela obrazovka tohoto tureckého zázraku :) Zkusím ještě naměřit nějaké hodnoty, jestli se mi podaří být ve správný čas na správném místě.
Přílohy
IMG_1825b.jpg
(15.02 KiB) Staženo 166 x
rnbw

#5 Příspěvek od rnbw »

Ked to blbne, tak nefot, ale meraj.
masar

#6 Příspěvek od masar »

krelij1 píše:Ať desku prohlížím ze kterého chci úhlu, studeňák ne a ne objevit..

Takhle ho neobjevíš, musíš desku v uvažované oblasti (vertikální vychylování) mechanicky za provozu namáhat na průhyb. Tím zúžíš množinu pájených spojů a určíš místo vadného spoje.
krelij1 píše:...Prostřední pruh není vůbec zdeformovaný - vertikání vychylování by tedy mělo plnit svou funkci správně, pouze paprsku se z nějakého důvodu nechce do správné výchozí pozice..

To je totéž, jako když řekneš, že vertikál je v pořádku, akorát nefunguje. :wink:
krelij1 píše:...Leda že by odcházela obrazovka tohoto tureckého zázraku :)...

Tato věta tě usvědčuje z neznalosti nebo nepochopení funkce. :wink: Obrazovka nemá na poruchu vychylování žádný vliv.
jogo

#7 Příspěvek od jogo »

krelij1 píše:Leda že by odcházela obrazovka tohoto tureckého zázraku

Pripájam sa, obrazovka nie.
Teoreticky by ešte vychyľovačky, ale to by si zrejme mal viditeľnú časť obrazu zúženú, na obrázku sa mi javí ako ok..
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“