Po 1000x Lab Zdroj 1,2-30V / 0-5A
Moderátor: Moderátoři
Edit: Napadá mě jedno řešení. Vyměnit R6 a ZD2 za stabilizátor 79L05, tím vyrobit stabilních -5V. R7 vyměnit za 900kOhmů (1M trimr) a přepojit ho z vývodu 1 LM317 na těch -5V. Pak bude na P2 stabilních -0.5V a jestli jsem něco nepřehlídla, mělo by to fungovat jako to původní zapojení.
A ještě jedna připomínka - P1. Nejčastější závada potenciometru je nespolehlivý, přerušující se kontakt. V ten okamžik vyletí napětí na maximum. R2 - taky není moc dobrý. Teče přes něj proměnný proud stabilizátoru a může zvyšovat zvlnění na výstupu.
V mojom druhom zapojeni by sa napatie na P2 menilo v zavislosti na nastavenom napati na vyvode LM317, takze by OZ nemohol normalne porovnavat..
A kebyze R7 vyhodim uplne a pre P2 vyrobim tych -0,5V delicom medzi 7815L a 7905L? to by mohlo byt tych 0,5 este stabilnejsich, ci je tam R7 este pre spatnu vazbu pre OZ? Dufam ze zase netrieskam odveci sprostosti.
dufam ze to coskoro podrotujem, som zvedavy ako sa to bude chovat aj vzhladom na pouzite len hlavneho napajacieho vinutia..
Zdenci píše:A kebyze R7 vyhodim uplne a pre P2 vyrobim tych -0,5V delicom medzi 7815L a 7905L? to by mohlo byt tych 0,5 este stabilnejsich, ci je tam R7 este pre spatnu vazbu pre OZ? Dufam ze zase netrieskam odveci sprostosti.
Vždyť ten R7 tvoří s P2 právě ten dělič. Původně se z 1,25V vyrábělo 0,5V, proto byl R7 těch 150k. Teď je potřeba vyrobit -0,5V a to se z -5V vyrobí, když bude R7 900k.
Horny pomocny stabilizoator som vymenil za 317, cena je rovnaka ako 7815 a odpadne tak jedna zenerka, zaroven z neho budem napajat modul volt-ampermetra LCD co mam uz prichystany..
Chystam sa na to bud zajtra alebo buduci vikend nakreslit prvu DPS, len mi to prosim skus omrknut ci sme sa s tou upravou pochopili spravne.
Cim dalej ma ale laka myslienka pre zdroj kladneho napatia pre OZ a pre obvod prepinania sekundaru pouzit male traficko 2x24V AC ktore by som umiestnil priamo na dosku zdroja...