pomoc s měřením kapacit na multimetru
Moderátor: Moderátoři
pomoc s měřením kapacit na multimetru
- Artaban001
- Artaban001
I bez relativního měření: když to s prázdným adaptérem něco ukáže (když se nepovede autoreset nebo ho budík nemá), tak od naměřené hodnoty to pak odečtu.
Pro kapacity pod 100pF jde stejně víceméně o orientační měření, i prsty ovlivňují naměřenou hodnotu o pár pF (a to i ohřátím kondíku, některé hmoty plavou s teplotou docela dost), takže tyto malé hodnoty: vybírat na souběh (párovat), to ano, ale vybírat na absolutní hodnotu raději jinou metodou nebo přímo v zapojení a doladit v něm na základě naměřených parametrů celého zapojení.
Jinak jde jen o dva proužky pocínovaného plechu dlouhé tak, aby dosáhly do hlubin konektoru, široké tak akorát, přeložené do pravého úhlu a zapájené do naříznuté destičky cuprextitu s přes střed šikmo odstraněným proužkem fólie. Snad se to z obrázků pozná.
- Přílohy
-
adapter_CxM.jpg- To je ono. Prostě zasunout, přiložit kondík a měřit.
Navíc lze o jeden z plíšků preventivně vybít kondík, aby případným zbytkovým nábojem neupražil vstup. - (122.57 KiB) Staženo 288 x
- Artaban001
Takže jsem s Metexem, který jsem kupoval jako funglovku, zase tolik odporů neměřil. A čtrnáct let mi slouží.
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
- Přílohy
-
adapter.jpg- adaptér na měření C
- (48.81 KiB) Staženo 138 x
Teflonový hmatník snižuje vlastní kapacitu na 4-6pF.
- Přílohy
-
pinzeta.jpg- Měřit se stím dá kdeco. SMD. Běžné součástky, odpory kondíky, elyty...
- (46.47 KiB) Staženo 158 x
- Artaban001