probíjení koaxiálu

Poruchy, opravy, tipy, triky, servisní menu

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
jirkapo

probíjení koaxiálu

#1 Příspěvek od jirkapo »

Dnes se mi při montáži stalo, že při zašroubování konektoru na LNB (twin), probíjelo napjetí. Poprosil jsem zákazníka, aby odpojil přijímač ze sítě, ale probíjení bylo pořád stejné. Dokonce, když jsem se dotkl rukou konzoly dostal jsem takovou pecku, jako když bych dostal 220V. A po zapojení 2. koaxu najednou nic. Tak jsem se chtěl zeptat, jestli někdo nemáte podobné zkušenosti? Montuju satelity už skoro 4 roky, ale tohle se mi stalo teprve podruhé a nedokážu si pořádně vysvětlit čím to je.
Hill
Administrátor

#2 Příspěvek od Hill »

Ale televizi nevytáhl ze zásuvky, že ne? A nechal ji k satelitu připojenou...
Že koaxiál proti anténě spojené s jakýmkoli přizemněním štípe, je zcela běžné u všech TVP s dvoužilovou šňůrou. Zrovna tak se to bude chovat i u satelitu.
Ať už se jednalo o přijímače, jejichž kostra je galvanicky spojená se sítí, nebo přijímače s pulsním zdrojem, vždycky je na anténním konektoru napětí dané způsobem oddělení od sítě, obecně od nuly do plného síťového napětí. Jde o proud protékající ze sítě ochrannou impedancí nebo nejčastěji kapacitní indukcí. V nezatíženém stavu je vzniklé napětí nejvyšší, je ale měkké, připojením k anténě zmizí nebo zatížením (dotykem) spadne na neškodnou, i když třeba nepříjemnou, velikost.
Jediná odpomoc by byla spojit plášť koaxiálu se zemí už u přijímače.
Nebo napřed zapojit kabely a teprve pak vidlice připojených spotřebičů vrazit do zásuvky.
jirkapo

#3 Příspěvek od jirkapo »

Díky za vysvětlení
Odpovědět

Zpět na „DVD, VHS, SAT “