Gramopřenosky - zvukové problémy
Moderátor: Moderátoři
Hafan - na kontrolu hrotu budeš spíš potřebovat mikroskop, konec by měl mít tvar kužele zakončeného kulovou ploškou. Tvar je víceméně stejný u všech výrobců, trochu se liší jen "biradiální" neboli zjednodušeně řečeno "eliptické" hroty. Vadný hrot nemá boky zaoblené, ale má na nich vybroušené plošky tam, kde se setkává se šiknou stěnou drážky - tedy ve směru od středu desky a na přesně protilehlém místě.
A kutilmile - nelituju tě
Jak zjistím zda má můj zesík nějakou tu paralelní kapacitu ve vstupu předzesíku ? Koukal jsem do uživatelskýho manuálu a tam jsou jenom standardní paramtery 47kohm (2.5mV) a nic víc.
Jen u Sansuie je navíc u Phono: RIAA curve deviation: +0,5dB / -0,5dB (30Hz to 15kHz) jinak nic.
Mám Aiwu AV-DV70 a Sansui AU-217 Mark II.
V článku Ten gramofon by snad šlo ještě zachránit to beru jen dost letecky, ale je to tam snad jasně: impedance přenosky je kmitočtově závislá, impedance vstupu předzesilovače proto musí být co nejvyšší, nemá-li se účastnit na změně kmitočtového průběhu. Dohodnutá reálná složka je 47k.
Pokud jde o paralelní kapacitu, snad i o té jsem to tam na straně 10 dost srozumitelně píše:>>> Pro lepší zapamatování: kapacitu CP bych přirovnal k podprsence: také není nutná, ale, byla-li pečlivě vybrána správná velikost, účinně to pozvedne. Naopak nevhodná velikost může celkový dojem zcela zkazit.
To jistý Peter Copeland, zvukař v BBC a později pracovník NSA (National Sound Archive) v Londýně, to rozebral opravdu důkladně, konečně - také do toho "trochu dělal", a proto do toho za ta léta viděl daleko víc. Jeho kniha je volně ke stažení na BL.UK (snad nevadí, že česky neuměl).
No, když tak se mi za tu metodu vysmějte, ale nic lepšího jsem k dispozici neměl
A kutilmile - nelituju tě