3F trafo na 1F
Moderátor: Moderátoři
3F trafo na 1F
A kutilmile - nelituju tě
Edit: pokud existuje měnič se třífázovým vstupem a jednofázovým výstupem,tak by to bylo ještě jednodužší.
Nemám zájem o korekci pravopisu.
Možná je tohle řešení mnohem lepší, než použití zmiňovaného měniče.
To je rozhodně lepší řešení.masar píše:Rovnoměrnost zatížení fází lze zajistit stejně, jako zatížení třífázového výstupu - tedy rovnoměrným rozdělením spotřebičů. K tomu účelu lze rozpojit paralelní připojení sekundáru fáze T a zatěžovat ji samostatným okruhem. Bude to tedy jednofázová dvouokruhová síť. Samozřejmě pokud máme spotřebič jen jeden, pak je to problém. Ale i bez toho rozdělení dosáhneme lepšího výsledku, jak s jedním sekundárem.
Možná je tohle řešení mnohem lepší, než použití zmiňovaného měniče.
Nemám zájem o korekci pravopisu.
mtajovsky píše:Nic. Jen zbožné přání, že vnitřní odpor a napětí naprázdno budou pokud možno stejné. Je to jako při spojování traf paralelně. Fáze R a S budou zatíženy stejně, ale T může být mimo. Určitě to není ideální řešení, chtělo by to 1f generátor.
No já když se koukám na ty fázory a představím si reálnou zátěž, tak proud bude mít stejný směr jako fázor Uc. Z fáze T se tedy bude odebírat jen činný výkon. Ale fázory Ua a Ub nemají stejný směr jako proud a z jedné fáze se tedy bude odebírat jalovina a druhou fází vracet. Aby činné zatížení všech fází bylo stejné, musí se ze sériového spojení fází R a S brát dvakrát větší proud než z fáze T. Prostě dvě fáze musí dát dvojnásobný výkon. No a protože nevím, co donutí ty dvě fáze v sérii, aby dávaly dvakrát větší proud, tak mi z toho vychází, že se ani činné zatížení fází nerozloží rovnoměrně. Ale to jen tak teoretizuji, praxe bude určitě zelenější.
Andrea píše:... Prostě dvě fáze musí dát dvojnásobný výkon. No a protože nevím, co donutí ty dvě fáze v sérii, aby dávaly dvakrát větší proud, tak mi z toho vychází, že se ani činné zatížení fází nerozloží rovnoměrně. ....
Asi by bylo vhodnější mluvit spíše o schopnosti poskytnout 2x větší proud než o nutnosti(viz definice: "Výkon je schopnost konat práci") . Když totiž odpojíš sekundár T, bude muset zbylými fázemi téci všechno. Takže podle mě nemusí, ale mohou za podmínek, že je k tomu nějak donutíme. Např. tím, že zvětšíme odpor vinutí fáze T. Zvětší se tím sice ztráty, ale účel světí prostředky.
Andrea píše: No a protože nevím, co donutí ty dvě fáze v sérii, aby dávaly dvakrát větší proud, tak mi z toho vychází, že se ani činné zatížení fází nerozloží rovnoměrně.
Jo, to je fakt. Ani nejde odebírat dvojnásobný proud, vinutí je nějak dimenzováno. Ono se to jen tak oblafnout nedá.
A já měl takovou radost, pak přijde Andrea s jalovinou a je to v háji ...