Trafo s přepínatelným sek. napětím

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
reese

Trafo s přepínatelným sek. napětím

#1 Příspěvek od reese »

V některém fóru (hledal jsem marně) bylo jako příspěvek zapojení trafa se sek. vinutím 1V, 2V, 4V, 8V... a k tomu zapojené přepínače tak, že lze volit výst napětí po 1V. Neví někdo kde to je?
Zirafka

#2 Příspěvek od Zirafka »

reese

#3 Příspěvek od reese »

Děkuji moc. Tak jsem se pěkně sekl.
Jindra
Crifodo

#4 Příspěvek od Crifodo »

Zajímavý a asi pracný projekt. Ten rotační enkodér se líným lidem neochotným pořád počítat s mocninami 2 přímo nabízí, teď ještě jak ho vyrobit aby se enkodérovalo pokud možno mechanicky bez nutnosti řídicí elektroniky.
EKKAR

#5 Příspěvek od EKKAR »

Myslím, že by bohatě stačilo mít na sekundární stranu trvale připojený malý panýlkový voltmetr - a to už by musel být někdo dokonalý ignorant, aby se to podle údaje brzo nenaučil víceméně popaměti...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Crifodo

#6 Příspěvek od Crifodo »

Jde o to, že často potřebuješ (nebo ty ne, já ano) regulovat napětí plavně ve stylu toho autotrafa s běžcem. Což by při ručním tělocviku s přepínači, i obouručním, bylo asi nad mé síly i při prosvištění aritmetiky.
EKKAR

#7 Příspěvek od EKKAR »

Já to nepotřebuju, naštěstí jsem si "urval" z vozejku jednoho mědikopa regulačního Křižíka na 10A, kterýho stačilo vyčistit od bordelu a doplnit už nějakým neřádem urvanou vstupní a výstupní "armaturu"...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
jandu

#8 Příspěvek od jandu »

Riešenie s páčkovými prepínačmi:
Přílohy
prep.odb..trafo.jpg
(75.03 KiB) Staženo 144 x
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od ZdenekHQ »

A to je tak těžký tam dát relátka a příslušný přepínač či dva ? Pak je to skoro jak potenciometr...
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
feliz_navidad

#10 Příspěvek od feliz_navidad »

Chtěl bych si udělat "regulační transformátor" z celkem 9 ks upravených transformátorů z TV Merkur. Jaká by měla být vzájemná poloha transformátorů, aby nedocházelo k vzájemnému ovlivňování mg. toků?
Zirafka

#11 Příspěvek od Zirafka »

Pokud opravdu chceš, aby se neovlivňovali jejich magnetické toky, tak je dej "cik cak" čili každé trafo otoč o 90°.

Prakticky je to jedno, jak je dáš, není to přeci výstupní trafo pro audio-zařízení.
PavelFF

#12 Příspěvek od PavelFF »

Taky si myslím, že je fuk, jak se dají.

Ale co znamená cik-cak? Jak pootočit? Má to víc výkladů.
Kdyby byly jen dvě, není to spíš - jedno nechat nastojato, druhé povalit na plocho?
PavelFF

#13 Příspěvek od PavelFF »

Začal jsem o tom trochu přemýšlet a připadalo mi, že rada typu "natočte trafa tak, aby jejich magnetické toky byly navzájem kolmé", se nedá nikdy splnit. Vždycky je alespoň část dráhy obou toků v souběhu. Ale možná se mýlím.

Jelikož mě to zajímalo, udělal jsem primitivní pokus se dvěma trafy se shodnými parametry primáru a jádra. Trafo vpravo je napájeno do primáru (pro 230V) napětím asi 268V (pro větší názornost).
Na primáru levého trafa jsem měřil napětí střídavým voltmetrem.
Pak už jsem jen měnil polohy traf vůči sobě.
Myslím, že neexistuje způsob, jak trafa natočit, aby se vzájemně neovlivňovala svými rozptylovými toky, i když z energetického hlediska je to zanedbatelné.
Přílohy
Vliv vzdálenosti LQ1.jpg
(102.05 KiB) Staženo 175 x
Vedle sebe.jpg
Doplněno. Obě sekce - napájená i snímaná jsou ve stejné výšce (nahoře)
(71.1 KiB) Staženo 141 x
Pretoceno - minimum_maximum.jpg
Doplněno. Posunem vůči sobě se dá najít maximum a minimum. Střední sloupky jsou kolmo na sebe a plechy rovnoběžně.
(116.13 KiB) Staženo 137 x
Napájeni z obou stran LQ.jpg
Poloha traf je naprosto stejná (nehýbal jsem s nimi), ale jednou je napájeno levé trafo a pak to druhé.
(134.82 KiB) Staženo 137 x
Poloha LQ 333 .jpg
Trafo vpravo je vždy napájené napětím asi 270V/50Hz. Trafo vlevo je měřené voltmetrem.
(132.38 KiB) Staženo 149 x
Naposledy upravil(a) PavelFF dne 27 led 2010, 23:23, celkem upraveno 2 x.
Andrea

#14 Příspěvek od Andrea »

Hezký pokus, ale chybí ještě dvě polohy zezadu :twisted: První, obě trafa nastojato k sobě vinutími (plechy rovnoběžně) a druhá, jedno trafo nastojato druhé postavené na boční sloupek, k sobě vinutími. Kdybys to napájené trafo zatížil jmenovitým výkonem, to by teprve byl pořádný rozptyl. :wink:
feliz_navidad

#15 Příspěvek od feliz_navidad »

Pokud jsem to dobře pochopil, měřil jsi indukované napětí v druhém transformátoru. Mezi první a poslední polohou je rozdíl řádu, což je podle mě dost.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“