Unipolární tranzistory
Moderátor: Moderátoři
Unipolární tranzistory
Mohl by mi prosím někdo vysvětlit použití unipolárních tranzistorů ?
Základní zapojení ? Spínání ? Základní parametry ? Kde se jaký typ využívá ?
Např : potřebuji spínat napětí 12 V a proud 1 A výstupem z tl081.
Bipolární trand se zde nehodí , protože proud z tl081 se mění.
Prohledal jsem celý google ale polopatiské vysvětlení nenašel.
Předem děkuji
- feliz_navidad
Re: Unipolární tranzistory
mat100 píše:Např : potřebuji spínat napětí 12 V a proud 1 A výstupem z tl081.
Bipolární trand se zde nehodí , protože proud z tl081 se mění.
Asi jsem to nepochopil, ale proč by nešel použít bipolár kvůli měnícímu se proudu z tl081? A proč by se měl proud z tl081 měnit?
A kutilmile - nelituju tě
EKKAR píše:Jednak ten obrázek zkomprimuj, ať to zbytečně neroztahuje fórum (Hill už tady někde psal, jaká může být rozumně využitelná největší šířka obrázku) - a druhak tam máš botu - ten koncový trand máš zapojený tak, že není jasné, co a jak s ním chceš spínat. Pokud je to NPN, měl by mít emitor tvrdě na - pólu a mezi +12V a kolektorem by měl mít zátěž, jinak je jasné, že Ti bude lítat napětí i proud zátěží jak hadr ve větru...
Vždyť to tak jak říkáš mam . To co vede z kolektoru neni s emitorem spojený .( to mi jen na obrázku nevišlo- Neni tam spoj SPOJE MAM OZNAČENÝ ČERNOU TEČKOU)
A kutilmile - nelituju tě
Pak mě jěště napadlo : Tam kde mám ted zakreslenou baterii přivést přez odpor napětí zdroje a a baterii dát tam kde mam ted zdroj.(samozřejmě otočit kolektor s emitorem) Nabíjení spustit tim , že - připojim krátkodobě přímo na baterku, tím se sníží napětí za odporem a spustí se nabíjení . Po dovršení koncového napětí se se baterie odpojí a napětí za odporem zase stoupne - Nabíjení se znova nespustí .
Fungovalo by to tak ?