Zanussi TL Advantage 800, programátor?

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
hrabosh
Kontaktovat uživatele:

Zanussi TL Advantage 800, programátor?

#1 Příspěvek od hrabosh »

Zdravím.
Přestala mi fungovat moje pračka Zanussi TL Advantage 800.
Dál jsem do ní prádlo a normálně ji zapnul .... ona si napustila vodu a pak začla ždímat ! (což bylo s bubnem plným prádla a vody celkem zajímavé). Skoro okmažitě toho ale nechala a pak už nedělala nic.

Prádlo jsem vytáhnul a zkusil to znova ... pračka napustila vodu a pak roztočila buben do ždímacích otáček. Po chvilce toho nechala a pak už nedělala nic.

Vytáhl jsem programátor, je tam typ AKO 513 257. Na desce je teda ten mechanickej programátor a (zřejmě zákaznický) obvod AKO451675.Na desce nevypadá žádná součástka poškozená, enbo spálená a programátor sám o sobě vypadá nerozebiratelně.

Nemáte někdo schéma té pračky, nebo jakékoli jiné informace, které by mi pomohly k tomu ji opravit? Byla by jí škoda, protože motor i ložiska jsou OK ....
hrabosh
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od hrabosh »

Tak progrmátor asi nee ...

... na jednom zahraničním foru mi poradili, že by to mohlo být tacho. Změřil jsem ho a má kolem 7MegaOhmů, což mi přijde dost. Čekal jsem nanejvýš kiloohmy.

Můžete nekdo potvrdit moji domněnku, že problém je v tachogenerátoru?

BTW .. dá se tu taková věc sehant? Typ motoru je SOLE 20584.056.

Dík !
tatramacek

#3 Příspěvek od tatramacek »

Ja to taky vidim na tacho - pračka napustí vodu což je logické a elektronika do motoru pustí proud ale neví jakými otáčkami se motor točí,protože ji od toho tacha chybí zpětná vazba. Motor vytáhni a proměř tacho - kruhová cívečka na konco hřídele motoru - strana u uhlíků. Máti má ten samej motor jak píše HRABOSH v Zanussce již sedmým rokem a je sice po výměně uhlíků a pračka po výměně ložisek bubnu ale opět zase šlape jako zamlada.
hrabosh
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od hrabosh »

tatramacek píše:Ja to taky vidim na tacho - pračka napustí vodu což je logické a elektronika do motoru pustí proud ale neví jakými otáčkami se motor točí,protože ji od toho tacha chybí zpětná vazba. Motor vytáhni a proměř tacho - kruhová cívečka na konco hřídele motoru - strana u uhlíků. Máti má ten samej motor jak píše HRABOSH v Zanussce již sedmým rokem a je sice po výměně uhlíků a pračka po výměně ložisek bubnu ale opět zase šlape jako zamlada.
:-) Oba příspěvky psal Hrabosh (já) .. vlastně ted už všechny tři :-) Taky jsem v tom druhým psal, že sem tacho už vytáhl a měřil a má kolem 7 MegaOhmů (hodnota drobně kolísá) - což sem vyhodnotil jako vadné tacho. Teď spíš řeším, kde se tu dá taková věc koupit ...

...mimochodem: Jsem blb a když sem z té pračky vytahoval desku s programátorem, tak jsem si nepoznačil, kam patří kterej konektor. Nemáte k domu někdo schéma, nebo nějakou dokumentaci?

Cíle mise jsou tedy naprosto jasné:
- koupit tacho generátor a vyměnit ho
- zapojit zpátky programátor, tak jak byl

:-)
Nepo

#5 Příspěvek od Nepo »

Tady je drátovačka. Zdravé tacho má cca 170 Ohmů Cívka odchází v případě, že na svorkovnici motoru nateče voda a pak musíš zkontolovat i desku programátoru. Hoří smd odpory ve vstupu z tacha!!
Přílohy
ADV.pdf
(31.63 KiB) Staženo 617 x
tatramacek

#6 Příspěvek od tatramacek »

ty - s těma konektorama - ja rozebral taky celou pračku - totálně do šroubku abych mohl vytáhnout vanu - skrz výměnu ložisek - a nepoznačil sem taky konektory ale je to jen skládačka - ta deska a ty konektrory maj na sobě výřezy a podle výřezů a podle počtu kontaktů jsem to zapojil i přesto že jsem to neměl poznačeno - jinej konektor na ten protikus té elektroniky prostě nedáš... Jinak - s těmi příspěvky - omlouvám se za to -. ja si nevšim že oba dva před tím jsi psal ty :oops: :oops: :oops:
hrabosh
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od hrabosh »

Nepo píše:Tady je drátovačka. Zdravé tacho má cca 170 Ohmů Cívka odchází v případě, že na svorkovnici motoru nateče voda a pak musíš zkontolovat i desku programátoru. Hoří smd odpory ve vstupu z tacha!!

Dík moc !! Ty odpory zkontroluju, ale ta svorkovnice byla suchá ... třeba se to prostě utřepalo.

tatramacek píše:ty - s těma konektorama - ja rozebral taky celou pračku - totálně do šroubku abych mohl vytáhnout vanu - skrz výměnu ložisek - a nepoznačil sem taky konektory ale je to jen skládačka - ta deska a ty konektrory maj na sobě výřezy a podle výřezů a podle počtu kontaktů jsem to zapojil i přesto že jsem to neměl poznačeno - jinej konektor na ten protikus té elektroniky prostě nedáš... Jinak - s těmi příspěvky - omlouvám se za to -. ja si nevšim že oba dva před tím jsi psal ty
Doufal jsem, že to tam nepůjde nacpat špatně, ale s tím schématem jsem mnohem klidnější :-)

Mimochodem sehnal jsem to nakonec v Brněnským chladservisu za 550,- . Levněji to asi nikde nesplaším, co?
[/quote]
hrabosh
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od hrabosh »

Tak jsem včera přinesl nové tacho, namontoval a pračka jede !! Dík všem !
cabernet

#9 Příspěvek od cabernet »

Nemate prosim servis dokumentaciu ku typu ZANUSSI TL ADVANTAGE 500?
Potrebujem objednat nahradny diel - nadobku na avivaz.
Vdaka.
mirosne

#10 Příspěvek od mirosne »

Servisný manuál skús pozrieť.
Pozdravujem Vás, Miro.
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“