TESLA 428- porucha pásma UHF

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Ivanuch

TESLA 428- porucha pásma UHF

#1 Příspěvek od Ivanuch »

Poradí mi někdo jak opravit závadu na TV TESLA 428, r. výroby 1991, u kterého nepravidelně vysazuje pásmo UHF? Snad je to v kan. voliči 6PN366 74. Schéma mám. V opravnách jsem neuspěl. Dík za radu, odpovím všem.
Radioamatér Jindra v Brně
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

Mne sa zase rozladuje, pokym sa nezohreje - myslim, ze tiez len na UHF. Mam tam 6PN 386 74. Ladiace napatie som mal uletene, ale stabilne. Po vymene jeho stabilizatora ziadna zmena. Aj v tuneri som sa rypal s chladiacim sprejom, ale nepodarilo sa mi najst zavadu.
kokun

#3 Příspěvek od kokun »

Podrobný servismanuál ke K.V. "6PN 386 74 (a 75)" je v č. 60 :!:

Výpadky pásma UHF: studenti, vysazování některé součástky, .....
Rozlaďování (je nutno si vyjasnit, zda jen na UHF, nebo na všech pásmech) - pokud je ULAD stabilní (podmínka!!!): nejspíše "svodová keramika", varikap, ....

Uvedený servismanuál by vám oběma mohl pomoci v opravě. Bohužel to byl taky poslední manuál ke K.V., který bývalá TESLA, ke svým výrobkům, vydala. Pro pozdější TVP už byly ve sch. kresleny pouze coby "černá skřínka" a oprava byla spíše "věcí náhody". To už se K.V. spíše měnily za nové, či repasované. Repasemi se zabývalo pouze několik specializovaných firem. Moje zkušenosti s "repas. K.V." spíše špatné - po šp. zkušenostech raději zakoupím K.V. nový (nevyjde zase o tolik dráž, než repas) a je větší jistota, že to pojede dlouhodobě :roll:
Nicméně, těchto K.V. se mně úspěšně podařilo opravit cca 10ks (většinou ale typická závada: tvp bez zrna - šedá obrazovka, jakoby byl v AV) :wink:

Dnes už by neměl být problém sehnat volič druhý, vyřazených tvp (řady C428) a vraků se už na SD najde dost. Dříve to ale nebyl "levný špás" - nový stával dobře přes 1.000,-Kč (a i Kčs) :roll:
Honza - kokúň

#4 Příspěvek od cabernet »

Pri rovnako popisovanych zavadach mi pomohla vymena PLL zavesu v tuneri.
kokun

#5 Příspěvek od kokun »

A něco z toho vašeho tuneru je i tady v DOWNLOADu:
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... eA&show=10
Honza - kokúň

#6 Příspěvek od BOBOBO »

Taky už mi zde leží jeden japonec . Prostě se během tak 3 min pomaličku posune a usadí . Tedy na všech pásmech a usadí se přesně . Stabilizaci už někdo rochnil přede mnou , místo origoše tam nacpal 550 . Takže vše naladěno dvakrát , pro start a pro běh . Jestli ten tuner neseženeš , dej SZ , ale je to běh na delší trať , mám známého co pracoval ve SD . Ale na vše je zima , zvláště dnes .
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“