Postavenie domácej siete
Moderátor: Moderátoři
V podstate DHCP bude zapnute , cize IP prideli automaticky, poziadavky na internet bude smerovat do WAN portu tam bude modem, NAT bude tiez zapnute cize ak to pozapajas malo by to hned naskocit.
Podobne to mam riesene ja doma akurat mam 2 routre za sebou
mikollar píše:MAC adresa , jednoznacne identifkuje pocitac v sieti, kazde zariadenie na svete by ju malo mat inu. Ak napriklad poskytovatel pripojenia viaze moznost pripojit sa s MAC adresou zariadenia ktore dodal on je moznost opisat MAC adresu tohto zariadenia a vlozit ju do tohto routra a tym padom ISP nepozna ze je tam pripojene ine zariadenie.
V podstate DHCP bude zapnute , cize IP prideli automaticky, poziadavky na internet bude smerovat do WAN portu tam bude modem, NAT bude tiez zapnute cize ak to pozapajas malo by to hned naskocit.
Podobne to mam riesene ja doma akurat mam 2 routre za sebou
Načo 2 routre ?
Úspěch je špatný učitel. Kvůli němu si chytří lidé myslí, že nemohou prohrát. (Bill Gates)
http://garacomp.shop-it.sk/main.aspx?CL ... _ID=324760
http://garacomp.shop-it.sk/main.aspx?CL ... _ID=307963
http://garacomp.shop-it.sk/main.aspx?CL ... _ID=276619
ešte ma napadlo , že mám doma AP čko .
Úspěch je špatný učitel. Kvůli němu si chytří lidé myslí, že nemohou prohrát. (Bill Gates)
Obvykle se do menu dostaneš z připojeného PC z prohlížeče zadáním adresy http://192.168.1.1 (jestli má přednastavenou jinou adresu, najdeš to v manuálu; jestli ti nevyhovuje, můžeš ji pak změnit, ale nutné to není).
V menu vyber "Nastavení IP pro WAN" - tam opiš statickou adresu, kterou se předtím přihlašoval PC k modemu, včetně adres DNS serverů a masky 255.255.255.0. Místo PC se touto adresou bude modemu prokazovat router.
Přejdeš do menu "Nastavení IP pro LAN": necháš adresu, cos zadal v prohlížeči a nastavíš stejnou masku sítě, jako předchozí, jen si vybereš režim "DNS server" a nastavíš rozsah IP adres pro DHCP, které může přidělovat. Můžeš si zvolit třeba 192.168.2.100 až 192.168.2.130, to je jedno, jen, když jich bude aspoň tolik, co portů.
V menu "nastavení brány a směrování" nech bránu vypnutou (prázdný seznam). Jestli tam je něco default předvolené, ale není to v tabulce, nevšímej si toho.
Jestli je tam volba "Uložit nastavení", ulož. A dej restart routeru (obvykle po uložení nastavení router provede restart sám).
Teď v obou (nebo všech) PC otevři Nastavení - Síť, vybereš protokol TCP/IP a zaklikneš "Získat adresu ze serveru DHCP automaticky" a stejné nastavení zaklikneš u DNS serveru.
Po restartu routeru bys měl vidět domácí PC mezi sebou (vlastní podsíť s vlastními IP) a zrovna tak mít přístup na internet.
To je základní nastavení, které obvykle stačí většině routerů. Ale to bys měl najít v manuálu. A, jestli v tom tvém bude nějaké natavení chybět, najdeš to v manuálu taky.
Taky mám za routerem s wifinou WRT-311 po jednom vývodu k jednomu synovi, druhému synovi, do obýváku a do dílny, tam je na kabelu pověšený ještě switch, k němuž je připojený trvale jen printserver (Díky, RadekB, maká skvěle!) a mám k dispozici ještě 7 výstupů pro další počítadla. Noťasy (až na Della bez wifiny, proto vývod v obýváku nebo rezerva v dílně) se připojují bezdrátově, desktopy po kabelu.mikollar píše:....4 porty mi boli malo
A na PC nemusíš nic měnit, už to tam máš nastavené.
Ještě jsem něco dopsal: když budeš potřebovat rozvést kabely pro víc počítadel, bude se switch hodit - nemusíš tahat všechny od routeru, ale jen jeden ke switchi, když bude výhodnější to rozdělit až za ním - router i tak přidělí adresy přes switch každému PC jinou.
Jinak mám Straight Core WRT311 už přes dva roky (tehdy stál asi 18 stovek, ale je s wifinou v režimu AP a standartu 811g - 54Mbps) a spokojenost.
Takhle je nainstalovaný u vstupních dveří - zprava přívod sítě WAN, vývody lištou (za stěnou pokračují po podlaze podél stěn) kolem celého bytu - modrý kabel je nejdelší (asi 38m) kolem tří pokojů a ve čtvrtém (dílně) končí na switchi s tím printserverem.
- Přílohy
-
Router_StrC_WRT311.jpg- Zásuvka je napájená ze světelného okruhu, na vypínač dosáhnu.
- (62.77 KiB) Staženo 85 x
Povídali velcí kluci, já jsem to neměl zapotřebí zkoušet, protože mému providerovi je to jedno - mám statickou IP, takže se na ni přihlásí jen jedno zařízení: počítač nebo jeden router a za ním síť.
U tebe to bude podobně: z hlediska poskytovatele bude IP přidělená jen jednomu routeru a ten ti přidělí jiné IP adresy (v tebou zvoleném rozsahu) připojeným PC. Dokud nebudeš blokovat síť někomu dalšímu, asi ho ani MAC adresy zajímat nebudou.