regulátor

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
martinin

regulátor

#1 Příspěvek od martinin »

Zdravím pánové, nevíte náhodou někdo, jak uělat regulátor topného odporu, když se mi hodnota odporu zvyšuje v závislosti na teplotě od 3 do 8 Ohmů. A já tu hodnotu potřebuju udržet maximálně na těch 8 Ohmech (ne více, ne méně)? Díky za každý nápad
eljaro
Kontaktovat uživatele:

málo informací !

#2 Příspěvek od eljaro »

ale předpokládám že asi to bude řezací drát ?! já osobně jsem to tak dalece neprožíval ale vystačiljsem si s normalním zdrojem s omezním proudu ! pokud chceš sledovat skutečný odpor tak leda to cyklovat se zdrojem konstantního proudu a krmit to střídou ! takové zapojení vyšlo pro topné tělesa pájek která mnění odpor v závislosti na teplotě ! je to na 220V tak tě uprava asi nemine ! Ale pokud to až tak nehoří skus raději ten konstantní proud - možná i jen konstantní napětí !
Hill
Administrátor

#3 Příspěvek od Hill »

Konstantní napětí je lepší - při větším odběru tepla studeným materiálem se zmenší odpor a proud vzroste, načež stoupne teplota, až dojde zase k rovnovážnému stavu, kdy odpor je tak vysoký, že do něj konstantní napětí nenatlačí větší proud.
Tahle autostabilizace přece funguje v infrazářičích, žárovkách, fénech, teplovzdušných konvektorech...
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“