Bernard píše:Třeba to může být jednodušší, než si myslíš.
V rámci periody 50 Hz se kondenzátor chvíli nabíjí (třeba 5 ms) a zbytek času (15 ms) vybíjí. Konec nabíjení=začátek vybíjení, v tom momentě bude na kondenzátoru maximální napětí. A konec vybíjení=začátek nabíjení a minimální napětí. Rozdíl maximálního a minimálního napětí je to zvlnění (pokud se myslí hodnota špička-špička). V době vybíjení je kondenzátor jediným zdrojem proudu, živeného uskladněným nábojem Q:
Q = C * U a tedy: I * t = C * U ;
Já bych si třeba řekl, že nabití proběhne okamžitě a vybíjí se skoro celých 20 ms. Není to sice pravda, ale tak mi vyjde o něco větší kapacita než je přesně nutné, a tedy o něco lepší zvlnění než požadované.
A jdeme do finále: po dobu t=20 ms dodával kondenzátor proud I=1 A a ztratil přitom napětí U=0,1 V. Dokážeš vypočítat, pro jaké C bude ta předchozí věta pravdivá?
dík za pěkný vysvětlení...
I * t = C * U
1 * 0,02 = C * 0,1
C = 0,2F = 200mF
je to tak?
už jsem toto téma řešil i na jiném fóru. dostal jsem tam uplně stejnou radu, jako od tebe a po chvíli s ezas ozval někdo jiný, že se mu to zdá moc velké kapacita a přišel zas s jinou metodou:
Kód: Vybrat vše
200mF? Není to moc?
C je pro jednocestný usm. přibližně:
C>=600/(Zvlnění * Rz) [uF, %, kOhm]
Zvlnění je (Uzv/U)*100, u tebe (0,1/10)*100=1%
Rz=U/I=10/1=10 Ohm=0,01 kOhm
C>=600/(1*0,01)=60000uF=60mF.
Nejbližší vyšší je 68mF
a nakonec jsem našel další vzorec, který jsem použil v tom souboru, coje uploadovan výše. takže jsem z oho trochu blbej, když každej má jiný vzorec a každému to vyjde jinak.