LG 32LC3R, po zapnutí ostane čierny panel

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
1majo2

LG 32LC3R, po zapnutí ostane čierny panel

#1 Příspěvek od 1majo2 »

Pozdravujem všetkých, chcem Vás poprosiť o radu s nefunkčným TVP LG 32LC3R. Nefunguje na ňom obraz. Po zapnutí ostane čierny panel, ale zvuk ide. Priznám sa, s TVP tohto typu nemám moc skúseností, preto sa obraciam na Vás skúsenejších. Vopred ďakujem za akúkoľvek radu, ktorá mi pomôže sa od niečoho odraziť. :?:
kozoka

#2 Příspěvek od kozoka »

CTRL..

co je tam za panel?
1majo2

#3 Příspěvek od 1majo2 »

zatiaľ neviem, ešte som do to nemal otvorené. Najprv zbieram informácie, aby mi to potom nestálo dlho v dielni na stole a neblokovalo inú robotu.
miromatus

#4 Příspěvek od miromatus »

podsvietenie ide?
1majo2

#5 Příspěvek od 1majo2 »

podsvietenie nejde. Okrem dvoch led diod tam nesvieti nič
1majo2

#7 Příspěvek od 1majo2 »

Už som písal že som v tomto type TVP nováčik. So staršími FTVP si viem poradiť. Už tri roky sa venujem inému biznisu ako je oprava elektroniky. No uvedomil som si že v tejto oblasti strácam prehľad, preto sa chcem zasvetiť do problematiky LCD atd. To LG, ktoré som už dnes mimochodom otvoril(inak hrozne veľa skrutiek - kedysi som odkrútil 4 skrutky na zadnom kryte a bolo to otvorené) mám zadarmo na moje študijné účely. Dal mi to známy, ktorý si kúpil nový a tento chcel zahodiť. Takže budem povďačný za každú radu, ktorú tu získam. Vopred ďik.
Duvsan

#8 Příspěvek od Duvsan »

Tak si naštuduj trochu teórie. CCFL trubice zabezpečujú podsvietenie LCD panelu. Sú to nízkotlakové výbojky, čosi ako žiarivky, so studenými elektródami (bez žeravenia). K vzniku svetla dochádza vplyvom vysokonapäťovej ionizácie plynu vo vnútri tej trubky. Vrstva luminoforu nanesená na vnútornej strane skla mení UV svetlo na biele. Napätie sa pohybuje tuším nejak 1kV/m dĺžky (prosím opraviť) a je VF. No a toto napätie vyrába ten tzv. invertor (teda DC-AC menič; prečo tomu vlastne dali meno invertor??). Teda invertor je nejaký multivibrátor s trafom nahor na výstupe a je doplnený o nejaké ochrany. Ďalej vyhľadávanie a štúdium.
1majo2

#9 Příspěvek od 1majo2 »

Ďakujem Duvsan, začina mi pomaly svitať. Ak som pochopil správne, je možné, že niektorá ochrana môže blokovať činnosť invertora? Dá sa niekde nájsť aj shcéma?
Duvsan

#10 Příspěvek od Duvsan »

Najprv pobehaj merákom samotný invertor, potom rieš ochrany. Tiež môže byť vadná trubica. Ale ja s týmto tiež nerobím, takže ďalšie info inde.
1majo2

#11 Příspěvek od 1majo2 »

Ako sa dá odskúšať trubica?
PeteBurns
Zablokován
Zablokován

#12 Příspěvek od PeteBurns »

Že by funkčným invertorom? :wink:
Robosand

#13 Příspěvek od Robosand »

...alebo testerom.
Robo...