Jaký tuner?
Moderátor: Moderátoři
-
MirekD
Jaký tuner?
Díky.
si vzhledem k tomu,že se nejedná o osazovací typ konkrétního typu televizoru můžeš vybrat cenově nejvýhodnější,případně použít starší typ voliče z nějakého televizoru,který již pro vadnou obrazovku a pod.není používán.Frenkvenční syntézu najdeš u Philipse,Grundíka atd.Stačí se jen
porozhlédnout..
-
MirekD
schema zapojení,včetně popisu činnosti obvodů a bývá i schema voliče.
Není mi vůbec jasné,proč chceš volič rozebírat ??? Stačí znát zapojení vývodů !! Napájení +U 12V/2 vývody pro zběrnici/,nějaké to AGC,všude je to v podstatě stejné,chce si to trochu prostudovat,ono to nějakou
znalost vyžaduje.....
Způsob komunikace vyšel nejméně dvakrát v Amáru, je to v datasheetu SDA...
Jen musíš pamatovat na to, že grundigy měly symetrický výstup mf signálu s nosnou obrazu 38,9 MHz, tak není na škodu použít i příslušnou OMF, ZMF a k tomu kvaziparalelní zvukový díl. Protože těch 38,9MHz je vázáno na souběh oscilátoru se vstupními obvody a musíš při programování kanálových tabulek počítat s tím, že oscilátor KV je o těch 38,9 MHz výše, než přijímaný kmitočet.
S mezifrekvencí 38,0 MHz to sice taky jde, ale už to není ono. Kdo jste to zkoušel, jistě to potvrdíte.
-
Návštěvník
Miroja: Napěťová syntéza se mi "nehodí do krámu", pro moje účely není vhodná.
Jinak dokumentaci k nějakému TVP si rád zakoupím, jen ji nechci kupovat naslepo, když nemám jasno, kterou. Mám teď např. před sebou "Servisní manuál č. 10" pro OTF 2190 ....., ale v něm je pouze uvedeno, že volič má označeníKSH148EA - a to je vše. Jeho schema tam není, způsob komunikace už vůbec ne. Vím, že komunikace už byla několikrát popsaná, můžu si ji taky najít v příslušném DS, ale napřed musím mít jasno, co mám v ruce za volič a zda popsaná komunikace pro něj platí. To se mi zatím nedaří. Jinak mám tu několik otevřených voličů z vyřazených TVP, ale jsou v nich naprosto neznámé šváby (např. SSM32184, PU28943N...), vůbec netuším, co umějí, natož abych byl schopen udělat k tomu ovládání. Zapojení vývodů ani typ TVP, ze kterého to pochází, neznám, dostal jsem jen vykuchané šasi.
Hill: Dík za první konkrétní informace. Pokud jde o tu MF, není to pro mě podstatné, ono to má sloužit k přijímači, který je součástí soupravy pro měření šumového čísla, takže MF zesilovač je tam zcela jiný než televizní (je přeladitelný). VF charku tuneru si umím změřit, není tedy pro mě problém posoudit i souběh ladění a přizpůsobit voliči vstupní obvod následné MF. Jen bohužel pořád nevím po jakém voliči sáhnout, abych měl jistotu, že pro něj bude platit některý z dostupných popisů komunikace. Zatím mi nikdo neporadil konkrétní volič s tou SDA3202, případně jakou dokumentaci si mám koupit, abych se dozvěděl i zapojení všech vývodů toho KV. V krámě, kde jsem se snažil volič koupit, vůbec netuší, jaké IC v tom kterém voliči jsou. Nabídli mi třeba volič KSH79,
ale jak se o něm něco dozvím?
U novějších se používaly voliče s vestavěnou předděličkou (Plessey nebo U664) a syntik byl mimo.
-
MirekD
Před cca dvaceti roky bylo ke každému KV schema a každý opravář věděl jak je nahradit, ale teď se s tím zachází jak s černou skříňkou, podrobnosti veškeré žádné. Kdybych ještě chtěl vědět rozsah regulace zisku, tak budu vypadat jako totální blázen.
Drzim v ruke servisnu dokumentaciu Tesla Orava c. 60 ku KV, 6PN38674 ktory sa pouzival v COLOR 428,441 a ich klonoch. Malo to frekvencnu syntezu, ale neboli tam vsetky kanale, osadene je to okrem ineho TUA 2000-4 (oscilator, zmiesavac..) a SDA3202 (PLL s I2C riadenim).
-
MirekD
Taky tu je možnost postavit si vstupní konvertor vlastní, pár podobných věcí jsem dělal, ale je s tím hodně práce. A tady se použití hotového KV přímo nabízí, protože při měření šumového čísla nejsou žádné přehnané požadavky ani na rovnoměrnost zisku, ani na dynamický rozsah, ani na potlačení zrcadel. A pak zvažuju i možnost využít z KV jen stupní obvody, směšovače a oscilátory a samotnou PLL si udělat vlastní, mám dobré zkušenosti třeba s U2781, UMA1014 nebo něterými ADF. Tam by byly lepší možnosti volby kroku, ale popravdě vzhledem k šířce pásma MF asi 2 MHz na tom taky nějak zvlášť nesejde. Takže nejlepší by opravdu asi byl nějaký KV, kde je všechno pohromadě, ubylo by dost práce. Zatím tedy zjišťuju, zda se něco z toho, co se běžně dá koupit, pro popsaný účel hodí. Za každou radu děkuju!
-
MirekD
V nejhorším se to dá odzkoušet, ale ušetřilo by mi to práci.