nezvyklé hlášení při zapnutí

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

nezvyklé hlášení při zapnutí

#1 Příspěvek od pajosek2 »

Protože jsem přes PC celkem laik,tak se obracím na zkušenější.Najednou se při zapnutí PC začala objevovat hláška: "kontrola systému souboru na D. Systém souboru je typu NTFS
Jmenovka svazku je místní disk.
Někteý z disků vyžaduje kontrolu konzistence."
Dále jsou nějaké údaje o kontrolním souboru.

Pak to tak 2 minuty nabíhá,spustí se Windows a PC normálně jede. Je to předzvěst něčeho většího nebo se to dá nějak nastavit. Díky
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od forbidden »

Pokud se ti to nespouští po každém startu OS, tak je to normální. Kontrola se spustí, třeba po pádu OS. Můžeš to spustit i ručně příkazem chkdsk d: /f
Pokud to ukáže nějaký bad blocky, je čas na výměnu disku.
hafca

#3 Příspěvek od hafca »

Je několik možností. Počítač byl vypnutý nesprávně, třeba vytažením síťové šňůry. Odchází pevný disk. Nebo tam máš nějakou breberku. Případně ještě něco jiného.
Klikni si na ikonu tento počítač a tam uvidíš ikony od pevných disků. Při kliknutí na ikonu disku pravým tlačítkem na myši si dej vlastnosti, pak nástroje a kontrolovat. Měla by proběhnout kontrola disku a podle hlášení se uvidí co dál. Případně si stáhni nějaký prográmek na monitorování disků S.M.A.R.T. Ten by ti měl ukázat v jakém stavu disk je. O S.M.A.R.T. si můžeš něco přečíst a stáhnout třeba tady http://pctuning.tyden.cz/hardware/disky-cd-dvd-br/3472-smart-zjistete_jak_je_na_tom_vas_harddisk
nebo tady http://www.xmaestro.com/view.php?cisloclanku=2006050005
V každém případě bych si ale zazálohoval důležité věci. Stát se může cokoliv a až to lehne úplně, bude pozdě.
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Mourek
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Mourek »

No pokud je to po každé tak je to asi nebezpečné. Může to dělat vir, a můžou být na disku chybné sektory, byl bych opatrný na data a zaálohoval . Pokud ze smartu vyplyne že tam jsou realokované sektory, neopravitelné chyby , tak noový. Pokud fyzicky je v pořádku tak odvirovat.
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od pajosek2 »

Díky ,zatím jsem zkontroloval disky přes ikony disků pravé tlačítko myši.Jen jsem dal zkontrolovat a žádné hlášení se nekonalo.Možná jsem udělal chybu,protože do poslední tabulky,která se ptala jestli se pokusit opravit chyby nebo automaticky opravovat,jsem nezadal ni.Jen jsem potvrdi kontrolu.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

p32

#6 Příspěvek od p32 »

Jestli můžu ještě taky poradit, tak udělej kontrolu disku z woken, pak defragmentaci a zkontroluj šráky. Někdy to dělají jen šráky, proto je píšu.
Kontrolou disku a defragmentací nic nezkazíš.
hafca

#7 Příspěvek od hafca »

Kdyby to našlo nějaké chyby, pak by se objevil dotaz, jestli opravit chybu. Bdeš muset pátrat dál.
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od pajosek2 »

p32 píše:Jestli můžu ještě taky poradit, tak udělej kontrolu disku z woken, pak defragmentaci a zkontroluj šráky. Někdy to dělají jen šráky, proto je píšu.
Kontrolou disku a defragmentací nic nezkazíš.
Na začátku jsem psal,že jsem laik přes PC.Pod pojmem šráky si představím něco co drží gatě. :lol:Defragmentace je provedena a kontrola disku taktéž.

hafca

#9 Příspěvek od hafca »

Předpokládám, že tím autor myslel kabely k disku. Hlavně ten datový. Zkus jej vytahnout z disku a opět zasunut. To samé na druhé starně. Na desce si ale dej pozor při zasuování zpět. Při neopatrném a silném zatlačení by sis mohl prohnout základní desku víc, než by se jí líbilo.
p32

#10 Příspěvek od p32 »

Jo, to jsem myslel těmi šráky než mi hafca začal nadávat do autorů. :wink: Případně je zkus vyměnit.
rnbw

#11 Příspěvek od rnbw »

Najprv sa pozri do SMARTu (a pripadne ten vypis daj sem). Nema zmysel okolo toho vymyslat blbosti, ked ti disk sam moze povedat, co mu je.
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od pajosek2 »

Tak to najednou přestalo dělat,takže asi planý poplach.Přesto děkuji za informace.

p32

#13 Příspěvek od p32 »

Neboj, ono to zase začne dělat - naráz a v tu nejblbější chvíli :wink:
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“