Tiskárna LaserJet 4050TN
Moderátor: Moderátoři
Tiskárna LaserJet 4050TN
Dostala se mi do rukou tiskárna HP LJ 4050TN. Mám zde ovšem problém, že se mi nedaří ji rozchodit ani na jednom z mých dvou notebooků. První NB je Acer Extenza 503T. Toho mám v dílně a nechávám ho jen proto, že má i nějaké ty LPT a COM porty. Druhý je Acer Aspire 3003WLMi. Ten vládne ovšem pouze USB porty. Pokud tiskárnu zapojím k Extenze přes LPT a chci tisknout, vyhodí to chybu, že je chyba zápisu do fronty a ať ověřím, že je připojený kabel a tiskárna připravená. Dnes jsem zkoušel ji připojit na COM port taky u Extenzy. Z počátku mi to psalo tu jistou chybu, pak se mi nějak podařilo nastavit port. PC odešle data a vezme to i papír, ale někdy vyjede prázdný, někdy jsou tam jen v prvním řádku nebo dvou nějaké nesmyslné znaky. Ovšem stalo se mi jednou, že to vytisklo i správně text, který jsem chtěl tisknout. Zkoušel jsem i nějaké schéma a to mi vytisklo vespod správně cestu k souboru, ale schéma ne úplné. Jen pár propojovacích vodičů a dál nic. A to ani když jsem dal tisknout pouze černobíle. Ovládač jsem našel na netu, protože u tiskárny nebylo skoro nic. Nevím zda to nemá vliv, ale dochází toner. Vyměnit to nebude problém, protože jsem k ní dostal ještě dva náhradní, takže tiskárna ještě nějakou dobu bude sloužit.
Na tom druhém NB jsem to zatím pořádně nezkoušel. Mám i převodník USB-RS232 a ovládač, který je nainstalovaný. S tím bych si hrál až co to rozjedu na Extenze.
Neví někdo nějaké tipy a fígle, čím to zprovoznit. Díky moc za každou radu.
Zkus nastavit v biosu komunikaci s LPT na ECP.
Pokud má bios více nastavení na LPT zkus prostě každý z nich.
Adresa LPT1 je 378H, nebo AUTO
Problém může být i s kabelem. Pokud máš možnost zkus jinej.
Ovladače to je kapitola sama pro sebe.
Pro začátek zkus v nativních tiskárnách windows instalovat ovladače z HP LJ 5L/6L PCL5 Tyhle ovladače používají holý PCL měli by tisknout prakticky s každou tiskárnou od HP.
U toho starého NB nakonec pomohlo nastavit v biosu LPT na ECP a funguje to. Jen přes ten COM mi to nejde nějak zprovoznit, ale to už nebudu řešit. Hlavně, že to jede přes LPT.
Teď bych ji potřeboval zprovoznit i na tom NB pouze s USB porty. Jak jsem psal výše mám doma ještě redukci USB-serial od StLabu. Vytvoří se nový virtuální port USB, ke kterému ji zkouším připojit. Po nainstalování ovládačů pro tiskárnu a redukci a pokusu tisknout mi napíše hlášku, že se tisk nezdařil. Je fakt, že jsem si s tím ještě moc nehrál, protože jsem to chtěl prvně vyzkoušet na Extense. Bude (může) to fungovat přes tuto redukci nebo raději použít redukci USB-LPT?