Diody u FV elektrárny

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Arico

Diody u FV elektrárny

#1 Příspěvek od Arico »

Ahoj. Prohlížel jsem schema zapojení fotovolt. elektrárny, mají tam vždy asi 15 panelů do série ( string). Tři tyto stringy se spojují paralelně do měniče.V sérii s každým stringem je dioda 10A/800V. Na co je tam ta dioda? Vždyť každá FV buňka je už diodou a těch je cca 800 v sérii. Ani v nepravděpodobném případě zastínění celého stringu tam nepoteče významný proud v závěrném směru ( měřil jsem to na 1 panelu).
Andrea

#2 Příspěvek od Andrea »

Tak to si jen myslíš, že tam žádný proud nepoteče, ty články jsou totiž diody v propustném směru nikoliv závěrném. Docela by mě zajímalo, jak jsi tu paralelní spolupráci víc panelů mohl změřit na jednom panelu.
Arico

#3 Příspěvek od Arico »

No to je pravda, že jsou ty články zapojeny v propustném směru. Ale součet prahových napětí je tak velký, že tam moc vnuceného proudu stejně neproteče. Já to měřil tak, že jsem na zastíněný panel připojil napětí, odpovídající plnému osvitu a proud byl asi 10% max. proudu panelu. Zničení tedy rozhodně nehrozí, snad jedině že vadný string trošičku ubírá těm dobrým, snad je to ten důvod.
Andrea

#4 Příspěvek od Andrea »

Zničit ho to nemůže, to by se sám zničil i ten osvětlený panel, ale jde o ty procenta, co by to ubíralo. Kolik by tam teklo záleží na zatížení, v které části zatěžovací charakteristiky se pracuje, třeba při zkratu tím zastíněným panelem nic nepoteče i bez diody :wink:
Crifodo

#5 Příspěvek od Crifodo »

vida, v tomhle threadu se to přeswičlo na new české slovo... string :idea:
kulikus
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od kulikus »

Autor neměl po ruce krásné čeké slůvko 'větev'
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“